KISS GÁBOR ZÁGORHIDI CZIGÁNY BALÁZS

 

 

A LAPINCS–RÁBA VONALTÓL DÉLRE
ESŐ TERÜLET ÁRPÁD-KORI
TÖRTÉNETI FÖLDRAJZÁHOZ

 

A MEGYETÖRTÉNET MŰHELYÉBŐL, I.

 

 

BEVEZETÉS

                                                                                                                                                     A vasvári múzeum – a Magyar Millennium 2000. évi ünnepi rendezvényeihez kapcsolódó újjászerveződése óta – Vas vármegye középkori történetének bemutatásán túl célul tűzte ki a megyetörténet monografikus feldolgozását. Az elmúlt tíz esztendőben mindkét irányban jelentős előrelépések születtek, de a kiállítások, ismeretterjesztő kiadványok és a múzeumi programok mellett a tudományos kutatás eredményeiről talán kevesebbet hallott az érdeklődő nagyközönség. Az alábbiakban – és remélhetően még a Vasi Szemle néhány további számában – olyan kutatási eredményekről szeretnénk beszámolni, amelyek vagy tartalmuk vagy módszerük révén szélesebb érdeklődésre tarthatnak számot. Elsőként a megye déli, Rábán túli területéről mutatunk be olyan történeti földrajzi megfigyeléseket, amelyek egyrészt a megyehatár kialakulását, másrészt pedig a kora Árpád-kori térszemlélet és térszervezés egyik lényeges elemét – a vízgyűjtő területekhez való igazodást – szemléltetik.

 

A TÁJ TERMÉSZETFÖLDRAJZI JELLEMZŐI

A Gönczy Pál által tervezett 1885-ös Vasvármegye térkép domborzati viszonyait szemlélve feltűnő jelenség, hogy a megye déli része természetföldrajzi tekintetben merőben különbözik annak többi területétől. Ez a térség ugyanis vízrajzi értelemben már nem a Rába folyó vízrendszeréhez tartozik. Mindezt azért is furcsállhatjuk, mert az a nagyobb igazgatási egység – a győri püspökség –, amelyhez a középkor folyamán a vármegye területe tartozott, végül is éppen ennek a folyónak a tágabb értelemben vett vízgyűjtőterületét foglalta magában. Kiegészült ez persze még néhány egyéb, a Dunába ömlő folyó völgyével is, ám akkoriban a magyarság Kárpát-medencei tájszemléletének hatásaként mindenképpen a terület medence jellege uralkodott az akkori emberek tudatában. Hogy a jelzett, és első pillanatra természetföldrajzi okokkal kielégítően aligha megmagyarázható szabálytalanság okára mégis feleletet kapjunk, a földrajztudomány egy másik ágát – nevezetesen a történeti földrajzot – kell segítségül hívnunk. Ennek módszereivel ugyanis könnyen rekonstruálható a történeti vármegye déli határának kialakulási folyamata.

 

AZ ÁRPÁD-KORI TÁVOLSÁGI UTAK

Vizsgálatunkat tanácsos az egykori közlekedési rendszer feltérképezésével elkezdenünk!
           A Hegyháton a korai Árpád-korban fontos utak vezettek végig. Ezek elsősorban nem a helyi közlekedésre, hanem a távolsági utazásra szolgáltak. A minél gyorsabb haladás és a minden évszakban jó járhatóság érdekében, ha erre csak mód volt, nyomvonaluk a vízválasztókon haladt, így kerülve el a nehézségeket okozó nagyobb szintkülönbségeket. A legfontosabb ilyen távolsági út az Itáliába vezető kereskedelmi és hadiút volt, amely Veszprém felől a Balaton-felvidéken át Tapolca és Türje érintésével Zalavégnél lépett megyénk területére. Itt azután a Rába és a Zala vízválasztóján haladt tovább. E szakaszát a későbbi hadvonulások miatt utóbb (1515 körül) Katonák útjának nevezték el. Veszprémtől Vasvárig tartó részéről Anonymus is írt. Elmondása szerint a Szalók apja Ösbő és Örkény apja Őse által vezetett honfoglaló sereg Vasvár elfoglalása után Tihany érintésével jutott vissza Veszprémbe.
           Az út még a Hegyháton kétfelé vált. Déli ága, melyet elhelyezkedése miatt Középútnak vagy annak közelebbi céljáról Muraútnak hívtak (1236: via media, que ducit ad Muram; ad mediam viam Mure; 1326: viam magnam Murauta vocatam), a későbbi Őrség déli peremén, a Zala mellett haladt és Nagyrákosnál lépte át a folyót. Az északi ágat a távolabbi célról nevezték meg, így annak neve Olaszút (1274: via Latinorum) volt. Ez utóbbi egy ideig a majdani Őrség északi peremén vezetett, megkerülve a Szőcei- és a Monyorósd-patakok völgyét, majd pedig Nagyrákoson egyesült a déli ággal. A két nyomvonalat összekötő szakaszt régen Királyútnak hívták (1274: via Kyralwt).
           Nagyrákosnál azután újra egyesülve folytatódott tehát az út déli irányba. Előbb keresztezte a Kis- és Nagy-Kerkát (Kerca/Kercsica és Kerka), a Velemér és Kebele patakokat, majd a Lendva (Lendava/Ledava) több mellékvize után Muraszombat (Murska Sobota) mellett lépte át magát a Lendva folyót, majd a Csernyecet (Dobel Bach), hogy azután a határpatakon (Kučnica/Kutschenitza) átvezetve elhagyja Magyarország területét.
           Hogy ez a Regedén (Radkersburg), Poetovion (Pettau/Ptuj), Cillin (Celje) át Itáliába tartó út a környék és egyben az egész ország egyik legfontosabb távolsági közlekedési útja volt, azt két mára már feledésbe merült, egykori gyepűerődítmény is bizonyítja. Az egyik Vasvártól délre, a Hegyhát legkeskenyebb szakaszán zárta el a nevezett utat, a másik pedig a történelmi országhatáron tette ugyanezt. Az előbbin a Vaskapu, utóbbin pedig a Németkapu nyílt, ellenőrzött átjárást biztosítva az adott védvonalon. A két sánc közti terület pedig eredetileg az őrök katonai ellenőrzése alatt álló, egyébként gyéren lakott gyepű volt.
           A Katonák útjának északi nyomvonalából ágazott el nyugat felé egy út, amely előbb a Rába és a Zala, majd a Rába és a Kerka vízválasztóján haladt Feldbach és onnan tovább Graz (Grác/Gadec) irányába. A Képes Krónika elbeszélése szerint 1051 szeptemberében ezen vonult fel seregével a Magyarországot megtámadó III. Henrik császár. A hasonló esetek megakadályozása érdekében építették fel az út mellé később a dobrai (Neuhaus am Klausenbach) várat, valamikor az 1271 előtti években.
           A harmadik fontos útvonal a Németút (via Theutonica) (1238: ad magnam viam, per quam de Ferro Castro vadunt ad Theutoniam; 1271: viam magnam, que ducit ad Teutoniam) volt, amelyről – annak nevének említése nélkül – gesztájában Anonymus is megemlékezett, hiszen nála a honfoglalók Vasvártól a Lapincsig nyomultak előre. Ez az út Oszkó határában vált ki a Katonák útjából, és Vasváron keresztül vezetett el a hídvégi (Rábahídvég) átkelőhöz, hogy aztán a folyó északi partján folytassa útját Körmenden keresztül Fölöstömbe (Fürstenfeld). Ebből az útvonalból Szentgotthárdnál ágazott el a Rába északi partján továbbhaladó, Grazba (Grác/Gadec) tartó országút.
           A felvázolt távolsági utak nyomvonaluk vezetése folytán egyes vízrajzi egységeket öleltek körbe és választottak el egymástól. Ez a jellegzetesség a Dobrán (Neuhaus am Klausenbach) át az országból kivezető út esetében érhető tetten legjobban, amely a Katonák útjának vonalát folytatva magát a Rába-völgyet határolta el a vízválasztótól délre fekvő egyéb folyók vízgyűjtőterületétől. Kétségtelen persze, hogy máshol is, így például az alább tárgyalandó Lendva- és a Kerka-Kerca-medence között is vezetett út, miként arról az 1208. évi határjárás is beszámolt, ám ezek az utak alighanem csak másodrangúak lehettek, fontosságuk nem ért fel az előbbiekkel.

 

AZ ÖRÖKLÖTT RÓMAI KORI TÁVOLSÁGI UTAK

Ez a kelet-nyugati irányú közlekedési rendszer döntően irányában különbözött az évszázadokkal korábbi római kori főútvonal-hálózattól, amely e tájon inkább észak-déli irányban vezetett. Ez a következtetés vonható le annak ellenére is, hogy a mindenkori fő cél, (Itália és azon belül is Róma) végül is mindkét időszakban ugyanaz volt. A különbség oka e tekintetben a kiindulópontok eltérő helyében keresendő. A korai magyar állam kialakuló szakrális és világi központjai (Esztergom és Székesfehérvár) a Dunántúl keleti felében jöttek létre, tehát onnan kellett megközelíteni az Adria felé vezető nyugat-pannóniai régi római nyomvonalakat. A római korban viszont a főutak legfontosabb szerepe Pannonia és Noricum északi, Duna-menti területeinek a birodalom szívével való állandó összeköttetése volt. Így érthető a legfontosabb utak irányának megváltozása.
           A provincia fennállása idején is (miként máskor is) legfőbb gondot a széles és vizenyős Rába-ártéren való átjutás okozta. Az egymástól szinte azonos távolságra kialakított, és minden évszakban biztonságos átjutást nyújtó átkelőkön átlépve (melyeket aztán a középkorban tovább használtak) az alább bemutatott utak szinte a legrövidebb szakaszon szelték át a Hegyhátat. Így aztán az utazók mihamarabb a legközelebbi római nagyvárosba érhettek.
           A mai Körmendnél lépett át a Rábán a Duna-vidéktől az Adriai-tengerig vezető legfontosabb főút, melyet később a regényes "Borostyánkőút" névvel illettek. A Carnuntumból (Deutsch-Altenburg) kiinduló és Scarbantián (Sopron) át Savariába (Szombathely) érkező főút egy Arrabone nevű kis erődnél (Katafa-Várdomb) lépett át a folyón. Innen azután a mai műút vonalában haladt tovább a következő átkelő, a Zala melletti Salla (Zalalövő) felé, hogy azután a Muránál fekvő Halicanumon (Sveti Martin na Muri/Muraszentmárton) át Poetovioba (Pettau/Ptuj) vezessen tovább.
           Az Itinerarium Antonii és a Tabula Itineraria Peutingeriana adatait összevetve azonban bizonyos, hogy Pannonia provincia fennállása idején két eltérő hosszúságú út létezett Poetovio (Pettau/Ptuj) és Arrabone (Katafa) között. A távolságadatokból kitűnik, hogy az egyik 8–9 mérfölddel (azaz kb. 12–13 kilométerrel) rövidebb volt, és ráadásul elkerülte Salla-t (Zalalövő). A vízrajzi viszonyokat, továbbá a rendelkezésre álló régi térképi és okleveles anyag tanúságait összevetve bizonyosnak látszik, hogy ez utóbbi út, amely Advicesimum (Dokležovje/Deklezsin/Murahely) érintésével vitt Poetovioba (Pettau/Ptuj), azonos a Lendva föld (a későbbi felsőlendvai uradalom) határjárásában 1208-ban Vas és Zala megye határaként szereplő, és az előbbivel azonos irányú Nagy úttal (Magna via).
           A következő Rába-átkelőnél, Rábahídvégnél, bizonyára a régi térképeken még ott szereplő Ó-postaút vonalában haladt át a folyón a Savariából (Szombathely) a Bednja-patak mellett fekvő Ioviába (Ludbreg) vezető út. Ez átvágva a Hegyhátat, először bizonyára vagy a Szentmártoni- vagy a Zsiger-patak völgyében, majd egy rövid szakaszon a Zala partján és ezt követően a Felső Válicka-patak völgyében folytatta útját délnek.
           Rumnál kelt át a folyón a Savariából (Szombathely) Sopianae-ba (Pécs) vezető út. A Hegyháton ennek legalább is egyik ága valószínűleg a régi térképeken jelzett Borhordó úttal azonos nyomvonalon folytatódott, azaz a Zala-könyök mellett fekvő Türje irányába vezetett tovább délkeletnek.

 

A DÉLI MEGYEHATÁR KIALAKULÁSA

A terület legfontosabb Árpád-kori útjainak felvázolása után, a térképre tekintve, megérthető Vas vármegye déli határának kialakulása, amelyet egyrészt – mai szóval élve – a főközlekedési utak, továbbá a rájuk támaszkodó határvédelmi rendszer kiterjedése szabott meg. A megye déli határát szinte teljes hosszában az ország szívéből érkező és Itáliába vezető Katonák útja alkotta. Az így kijelölt terület délről még kiegészült a Sárvíz völgyében futó védelmi rendszerrel, amely szinte egészen a Zaláig a vasvári ispáni vár fennhatósága alá tartozott. Ily módon érthető, hogy az egész Sárvíz medencéjét Vasvár megyéjéhez csatolták. Földrajzi okokból szintén kézenfekvő megoldás volt, hogy ugyanezt tegyék a Sárvíz völgye és a délről érkező Katonák útja nyomvonala közé eső medencével (a későbbi Bér földdel) is. A Zala-völgy ilyen meggondolásból már nem volt érdekes, hiszen annak csupán a régi Borostyánkő út átkelőjétől a sodrásirányban felfelé eső szakasza bírt a mindenkori vasvári megyésispán számára igazgatási és védelmi szempontból fontossággal. Ugyanez mondható el a Kerka és a Lendva felső vízgyűjtőiről, sőt a még a Mura-völgy érintett sávjáról is. Ezek ugyanis mind a Katonák útjának, illetve annak római kori előzménye vonalától északnyugatra, az országhatár irányába feküdtek. Az úttól délkeletre eső sáv védelme már a később Zalának nevezett vármegye ispánjának hatáskörébe tartozott. Kisebb változásokkal azután ez az imént felvázolt határvonal maradt fenn egészen a XX. századig Vas és Zala megye között.

           Ez a vonal azonban nemcsak két vármegye, hanem egyben két püspökség területét is elválasztotta egymástól, a győri és a veszprémi egyházmegyét. E tény pedig élesen rávilágít az Itáliába (azaz a keresztény Rómába) vezető út fontosságára már a fiatal magyar állam megszervezésének idején. Ugyanis amikor a győri és a veszprémi központú két első (akkoriban hihetőleg még egyben világi és egyházi) igazgatási egységet (azaz korai megyét) megszervezték, a köztük lévő határvonalul éppen ezt az országosan ismert főutat, és annak Karakó érintésével a Bakonyon át egészen Veszprémig vezető ágát jelölték ki. A Katonák útjából kiszakadó és a Kemenesháton át a "regionálisan" fontos központba, Győrbe tartó út egykori fontosságának emlékét alighanem már csak a régi térképek őrizték meg számunkra.

           Lezárva ezzel a nagyobb egységek (azaz az vármegyék és egyházmegyék) határá - nak vizsgálatát, fordítsuk figyelmünket a továbbiakban már a kisebb területi egységek, az egyes korai földbirtokok kialakulása felé!

 

A TÉRSZERVEZÉS KORAI EGYSÉGEI

Miként az előbb felvázoltak is szoros kapcsolatot mutatnak a természetföldrajzi adottságokkal, úgy az írott emlékekben a XII. században és a XIII. század elején feltűnő egyes birtoktestek és igazgatási egységek kiterjedése, továbbá az előforduló tájelnevezések is elválaszthatatlanul kötődnek a vidék vízrajzi-domborzati tagolódásához.
           Tekintsük át most ezeket röviden!
           Délnyugat felől, azaz az ország határától elindulva elsőként a Mura és a Lendva folyók közti területet kell körülhatárolnunk. Ezt a több párhuzamos folyóvízzel szabdalt földsávot 1265-ben Belmura (azaz Belső-Mura, illetve Murán belüli, Murán inneni földterület értelmű) névvel neveztek meg.
           Vele északkeletről az 1208-ban körülhatárolt Lendva föld (terram nomine Lyndwa) volt határos, amely – miként az nevéből is egyenesen következik – a Lendva (Lendava/Ledava) folyó vízgyűjtőjét foglalta magában.
           Ez után következik északkelet felé a Velemér (Welmer) (a mai Szentgyörgyvölgyipatak) és a Kebele (Kobula) patakok völgye, amelyeknek elnevezése 1208-ban még bizonyára – hasonlóan a fentiekhez – azok egész medencéjét is jelölhette. Bizonyság erre, hogy a veleméri völgyet 1366-ban mint a felsőlendvai uradalom önálló kerületét jegyezték fel (in districtu seu valle Welemer). Meg kell azonban jegyezni, hogy ezen patakvölgyek nagy része már Zala vármegyéhez tartozott (1271: terra castri Zaladiensi Kebele vocata).
           Tőle északra fekszik a Kerka és a Kerca/Kercsica medencéje, amely ugyanabban az évben, azaz 1208-ban, mint a Kercsica-őrök lakóhelye (terre ville speculatorem Kurcite) tűnik fel. A Kerka és a Kerca/Kercsica víznév már önmagában bizonyítja, hogy ezek völgyeit hajdan egy egységnek tekintették, hiszen az utóbbi név az előbbinek kicsinyítőképzős változata. Mivel azonban a Kercsica-őröket külön is megnevezték, joggal feltételezhetjük azt, hogy léteztek egykor Kerka-őrök is. Ezt megerősíti, hogy a Kerka-völgyének őrségi szakaszát később, 1393-ban is Karika névvel illették (Kerkáskápolna és Bajánsenye területe).
           A vármegye határát tovább követve, a következő vízrajzi egység a Zala felső folyásának medencéje. 1213-ban már itt emlegették a Zala-őröket (speculatores de Zala), akik még később is (1391: universos speculatores nostros vulgaliter zalaewr nuncupatos; 1392 és 1406: zalaewr) szerepelnek az oklevelekben. A Zala vízgyűjtő medencéjének forrásvidékét azonban a Zalafő-őrök (Zalafewewr) ellenőrizték, miként arról egy 1364-ben kelt irat tesz tanúbizonyságot. A Zala medencéjének egy másik mellékvízéről, a Monyorósdról (Monyorósdi-patak) kapták nevüket a Monyorósd-őrök (1270: speculatorum de Monorosd).
           Hogy a Zala teljes felső medencéjét azonban korábban egységesen a Zala nevével illették, arra bizonyság a Képes Krónika 90. fejezetében feljegyzett, az 1051-es esztendőre vonatkozó (fentebb már említett) adat, miszerint III. Henrik császár a Zala és a Zselice (Szőcei- patak) forrásai mellett (iuxta fontem rivorum Zala et Zelice) hatolt be az országba. A krónikában lejegyzett két víznévre szintén az imént tárgyalt Kerka-Kerca/Kercsica típusú kicsinyítőképzős eset vonatkozik, ami egyben a medence régen egységes földrajzi térként való szemlélésének bizonyítéka. Ennek a nagy medencének kisebb (vízrajzi alapú) egységekre való tagolódása idővel természetesen megindult, miként azt felsorolt adataink is bizonyítják. Éppen ezek alapján viszont joggal vethető fel a Szőce-őrök egykori létezésének lehetősége is!
           Az eddig elősorolt vízrajzi egységeket észak felől hosszan elnyúlva a Rába déli vízgyűjtője határolja, egészen a nyugati történeti országhatárig. E nagy kiterjedésű területen értelemszerűen már a XII. század folyamán kisebb birtoktestek alakultak ki, noha ez idáig alig néhányról rendelkezünk megbízható adatokkal. A terület nyugati felén ugyanis legnagyobb részük már az első írott említés alkalmával az 1183-ban alapított szentgotthárdi ciszterci apátság birtokaként tűnik fel. A monostor birtoka volt az 1213-ban először leírva szereplő Dobra föld (terram de Dobra) is. A bizonyosan már ezt megelőzően létező, ám csak ekkor körüljárt birtok ekkor nagyjából a Dobra-patak (Doibersbach) vízgyűjtőjét foglalta magában. A fontos Rába-átkelő melletti Nádasd (1233: villa Nadast, Nadost; 1246: Nadasd), amely később egy kiterjedt nemzetség névadója lett, szintén egy folyóvízről, a Nádas-patakról vette nevét. A Rába-menti sáv középső részén, a szentgotthárdi birtokoktól keletre tűnt fel valamikor III. Béla idején Lugos vagy Lug föld (1174–1195/1353: possessiones ... Lugos vocatas; 1270: usque locum, qui Lug dicitur). A XII. század közepe táján már bizonyosan létező magánbirtok eredetileg alighanem az egész Lugos-patak völgyét magában foglalta. Ám ez a völgy is további kérdést vet fel az őrszervezettel kapcsolatban. Mivel a Lugos-völgytől délre – amint arról már volt szó – a Monyorósd-őrök, északra pedig a Rába túlpartján a csákányi (1277: speculatores de Chakan) és gasztonyi (1269: speculatorum, cum terra Kueszorv vocata eorundem Gosztun nuncupati) őrök teljesítettek szolgálatot, indokolatlan lenne feltételezni, hogy éppen e két hely közötti, ráadásul az országból kivezető egyik út melletti völgy maradt volna őrizetlenül. Ha pedig ez így van, akkor bizonyára valaha Lugos-őrök is voltak!
           Felsorolásunkat ki kell még egészítenünk a Rába és Lapincs közti területtel, amely 1187-ben már mint a szentgotthárdi apátság törzsbirtoka tűnik fel. Külön földrajzi nevére azonban nincs adatunk.
           Még a Zala vízgyűjtőjéhez tartozó két medencéről kell röviden megemlékeznünk. Az előbb felsoroltaktól keletre, azokkal nem is érintkezve, csupán a rábai sávhoz délről illeszkedően terült el a Sárvíz medencéje, azaz az egykori Sár föld. Első említését 1233-ból ismerjük (terra eorum nomine Sar). Az elnevezés azonban ebben az esetben is jóval régebbi kell, hogy legyen, hiszen belőle a vasvári sánc építésével – hihetően még a X. század második felében – mesterségesen kivágott keleti részt, azaz a Verna-patak (a középkori Vérvize) és mellékvizeinek medencéjét már írásban soha nem illették ezzel a névvel. Megnevezése ekkor már a minden bizonnyal személynévi eredetű Győr föld (1258: terra Geur) lehetett. Sajnos a Sár földdel keletről határos utolsó körülhatárolható vízrajzi egységről, a Nagytilaji-, a Kánya-, a Széplak- a Csörgető- és a Berek-patak medencéjéről konkrét adatok hiányában egyelőre nem tudunk biztosat mondani, ehelyütt jobb híján, későbbi legnagyobb birtokteste után a "Bér" elnevezéssel illetjük, amely már ugyancsak egy valaha élt személyről kaphatta nevét.
           Az imént felsoroltak könnyebb áttekinthetősége végett az ide vonatkozó adatokat táblázatban is feltüntettük:

 

KÖVETKEZTETÉSEK

Mindezek alapján nyugodt szível vonhatjuk le azt a következtetést, hogy Vas vármegye déli részén az Árpád-korban a tér megszervezésének alapjai az akkori – természetesen térképet nem ismerő – emberek számára is világosan körülhatárolható vízrajzi egységek (azaz a vízgyűjtőterületek) voltak. E tájszemlélet alapját tehát a domborzat és a hozzá elválaszthatatlanul kapcsolódó vízrajz képezte. Ezeket az egyértelműen körülhatárolható területeket pedig azok legfontosabb vízfolyásáról nevezték el.
           Amikor azután az addig katonai "műveleti terület"-ként elzárt gyepű területén az első birtokadományozásokra valamikor a XII. század második felében, II. Géza és III. Béla uralkodása között sor került, természetesen az egyes birtoktesteket folyóvizük nevével jelölve írták bele az adományozó oklevélbe – amennyiben ilyet egyáltalán kiállítottak. Az új birtokok betelepedése és a táj művelés alá vonása – ahogy az általában történni szokott – az egyes folyóvizek torkolatától indult meg és haladt időben a vízfolyással ellentétes irányban, az egyes völgyekben felfelé. Az első településeket azután természetesen arról a folyóvízről nevezték meg, amely mellett feküdtek. Ezek képezik tehát a településnevek első rétegét. A helynévképződés folyamatát röviden ekképpen jellemezhetjük: víznév → tájnév → településnév.
           Erről a folyamatról tanúskodik az Őrség 1393-as birtokba iktató oklevele is, hiszen a nagyobb folyóvölgyeket ekkorra már felosztották. Az iratban felsorolt települések közül eddigre a nagyobb vízfolyások nevét már csak a következők őrizték: a Zaláét Szalafő, a Kerkáét a három (felső-közép-alsó) Karika (Bajánsenye és Kerkáskápolna), a Kerca/Kercsicát pedig Kerca (Kercaszomor). Az itteni kisebb völgyekben ekkorra már hasonló névadás adatolható, erre azonban itt most nem térünk ki.
           Vegyünk inkább szemügyre végezetül még egy példát, a nem a későbbi Őrség területéhez tartozó Monyorósd esetét! 1270-ben a Monyorósd patak melletti őröknek (speculatorum de Monorosd) a Zalától a Lugos-patakig kellett őrizniük a határvidéket. Negyed század múltán, 1293-ban Monyorósd földről (terra Munurousd) írtak, ám 1272-ben már prédiumként (földesúri házigazdaság) (Pred. Munorousd), az 1290-es években possessioként (birtok) (1295: Poss. Monorous; 1297: Poss. Monorousd), míg jó 130 év múlva egyszerűen csak Monyorósdként (1430: Monyarosd, 1471: Monyorosd, stb.) jegyezték le nevét. A fogalmi besorolások változatossága ellenére mindenképpen a név használatának fokozatos térbeli szűkülése figyelhető meg a teljes medencét magában foglaló földrajzi egységtől kiindulva, egészen a faluhatárig. Annál is inkább így lehetett ez, hiszen a régen a Monyorósd-őrök által őrzött területen eddigre már több falu is kialakult, és ezek egyike volt csak Monyorósd.
           Ezen újabban létrejött településhálózat vizsgálata azonban már a megyetörténet következő korszakába tartozik!

   

IRODALOM
 
Jegyzékünkben csak a legalapvetőbb munkákat adjuk meg, amelyek általában kimerítően tartalmazzák az adott kérdéskörök korábbi irodalmát.
 
A megyetörténeti kutatási programról:
 
KISS Gábor – ZÁGORHIDI CZIGÁNY Balázs: A megyetörténetírás lehetőségei és a középkorkutatás helyzete Vas megyében. (Die Möglichkeiten der Geschichtsschreibung der Komitate und die Lage der Forschung des Mittelalters im Komitat Vas. – Možnosti za pisanje in položaj raziskav srednjega veka v Železni županiji.) In: Vasi Honismereti és Helytörténeti Közlemények, 2003/3–4. 62–89.
ZÁGORHIDI CZIGÁNY Balázs: Új múzeum régi falak között. Új szakmai profilok kialakítása a Vasvári Helytörténeti Múzeumban 1999–2009. (Neues Museum im Altbau Entstehung – Neuer Fachprofile im Orthistorischen Museum Vasvár 1999–2009.) In: Savaria 33 (2010) Szombathely, 2010. 287–303.
 
A római kori úthálózatról:
 
TÓTH Endre: Itineraria Pannonica. Római utak a Dunántúlon. Budapest, 2006.
REDŐ Ferenc: Zalalövő története az ókorban. In: Zalalövő története az ókortól napjainkig. Szerk. Molnár András. Zalalövő, 1998. 5–50., ugyanez: http://www.zml.hu/letoltes/zalalovo.pdf.
 
Az őrökről és az Őrségről:
BENCZIK Gyula: Hodos, Kapornak és Domafölde története a magyar honfoglalástól a 19. század közepéig. – Zgodovina naselij Hodoš, Kriplivnik in Domafölde. In: Hodos és Kapornak története – Zgodovina Hodoša in Kriplivnika. Szerk. Göncz László. Lenva–Lendava, 2005. 13–52, 53–78.
BENCZIK Gyula: Ivánc. [Budapest, 2001.] (Száz magyar falu könyvesháza.), ugyanez: http://www.sulinet.hu/oroksegtar/ data/telepulesek_ertekei/100_falu/Ivanc
KISS Gábor – ZÁGORHIDI CZIGÁNY Balázs: A Vas megyei Őrség településnevei. In: Helynévtörténeti tanulmányok 3. Szerk. Hoffmann István – Tóth Valéria. Debrecen, 2008. 215–224. (A Magyar Névarchívum Kiadványai, 13.), ugyanez: http://mek.niif.hu/06000/06045/06045.pdf
Lásd még Benczik Gyula e számban megjelent tanulmányát!
 
A korai magyar úthálózatról és a gyepűerődítményekről:
 
GLASER Lajos: Dunántúl középkori úthálózata. In: Századok, 63. (1929–1930) 138–167, 257–285.
KISS Gábor – TÓTH Endre: A vasvári "Római sánc" és a "Katonák útja" időrendje és értelmezése. Adatok a korai magyar gyepűrendszer topográfiájához I. (Die Chronologie und Interpretierung des "Römischen Walles" und der "Heerstrasse" zu Vasvár. Beiträge zur Topographie des frühungarischen Verhaugürtelsystems I.) Communicationes Archaeologicae Hungariae 1987. 101–137.
RUZSA Károly: Merre vezetett a "Katonák útja"? A "Katonák útja" Vasvár és Veszprém közötti vonalvezetésének problémaköre. (Wohin führt "der Weg der Soldaten"? – Der Problemenkreis der Linienführung "des Weges der Soldaten" zwischen Vasvár und Veszprém. – Kam pelje "Cesta vojakov"? – Opredeljevanje "Cesta vojakov" med mestoma Vasvár in Veszprém.) In: Vasi Honismereti és Helytörténeti Közlemények, 2002/1. 48–57., ugyanez: http://www.vaml.hu/php/kirak.php?funkcio=1&Adat=69
RUZSA Károly – HORVÁTH László András – KOSTYÁL László: Zalavég története. Zalaegerszeg, 1994. (Zalai kismonográfiák, 1.), ugyanez: http://mek.oszk.hu/08300/08333/08333.pdf
KISS Gábor – TÓTH Endre – ZÁGORHIDI CZIGÁNY Balázs: A Vasvári sánc. (Die Schanze der landnehmenden Ungarn von Vasvár.) Budapest, 2006. 16 p. (Régészeti Értékeink – Archäologische Schätze in Ungarn 14.)
 
Vasvárról:
 
KISS Gábor: Térképvázlatok Vas megye történelmi atlaszához. (Kartenskizzen für Historischen Atlas des Komitates Eisenburg. – Osnutki zemljevido k Zgodovinskemu atlasu Železne županije.) In: Egy emberöltő Kőszeg szabad királyi város levéltárában. Tanulmányok Bariska István 60. születésnapjára. Szerk. Mayer László – Tilcsik György. Szombathely, 2003. 529–555.
KISS Gábor – ZÁGORHIDI CZIGÁNY Balázs: A vasvári ispáni sáncvár. (Die Gespanschaftsburg von Vasvár [Eisenburg].) In: Savaria, 31/2 (2007) Szombathely, 2008. 157–185.
 
A korai földrajzi egységekről:
 
KISS Gábor – ZÁGORHIDI CZIGÁNY Balázs: Korai uradalmak Vas megye délnyugati részén (1187–1213). Topográfiai rekonstrukció. In: "Hadak útján..." XV. A népvándorlás kor fiatal kutatói 15. konferenciájának előadásai. Tatabánya, 2004. október 4–6. Szerk. László János – Schmiedtmayer Richárd. Tatabánya, 2006. 175–186. (Tatabányai Múzeum Tudományos Füzetek 8.)
 
Történeti földrajz:
 
CSÁNKI Dezső: Magyarország történelmi földrajza a Hunyadiak korában II. Budapest, 1894. 708–860., ugyanez: http://www.bdmk.hu/index_Vas_Varmegye_FCCC.htm
ZELKO, Ivan: Prekmurje do leta 1500. (Historična topografija Slovenije I.) Murska Sobota, 1982.
 
Oklevéltárak:
 
Urkundenbuch des Burgenlandes und der angrenzenden Gebiete der Komitate Wieselburg, Ödenburg und Eisenburg I–V. Die Urkunden von 808 bis1342. Bearb. Hans Wagner – Irmtraut Lindeck-Pozza. Wien–Köln–Graz, 1955–1999.
 
Elbeszélő források:
 
ANONYMUS: A magyarok cselekedetei. Ford. Veszprémy László. – KÉZAI Simon: A magyarok cselekedetei. Ford. Bollók János. Budapest, 2001. (Millenniumi magyar történelem, Források.)
Képes Krónika. Ford. Bollók János. Budapest, 2004. (Millenniumi magyar történelem, Források.)