BENCZIK GYULA

 

 

TÓTSÁG ÉS ŐRSÉG

 

KÉT VAS MEGYEI TÁJNÉV KELETKEZÉSTÖRTÉNETÉRŐL

 

 

                                                                                                                                                     Közismert tény, milyen jelentős léptékbeli különbség van a megye egésze és egyes településeinek szintje között. Különösen így van ez Vas vármegye esetében, melynek területe lényegesen nagyobb volt a mostaninál, és közel négyszáz településsel kell számolni a középkor végére. A kutatás számára természetes módon adódik a feladat, hogy köztes térbeli egységeket keressen azon a skálán, melynek egyik végén a megye, másik végén a puszták és falvak találhatók1. Hiszen sem a szokványos igazgatástörténetre szorítkozó megyetörténetből nem lehet levezetni az egyes településeknek a századok során igencsak eltérően alakuló sorsát, sem az egyes településtörténeti munkák – legyenek bár minden követelménynek megfelelőek – puszta felhalmozásából sem lesz megyetörténet.
          Ilyen kutatásra érdemes köztes egységek lehetnek a kistájak, melyek közvetlenül az egyes települések szintje fölötti egységeket képeznek. Elemzésre két Vas megyei példát választottam, melyekhez a közvélemény (de a szaktudományok is, különösen a néprajz) a legtöbb és legváltozatosabb történelmi múltra vonatkozó elképzelést társítja: a Tótságot2 és az Őrséget.3

 

A TÓTSÁG

Első látásra úgy tűnik, Vas vármegye délnyugati, többségében szlovének által lakott térsége – leszámítva a dualizmus-kori Vend-vidék elnevezést – mindig is Tótságnak hívatott, a járást Tótsági járásnak, az esperesi kerületet Tótsági archidiaconatusnak nevezték. Mindez így vált ismeretessé a szélesebb olvasóközönség számára Fényes Elek országleírásából (1836)4, ezt találhatták a kutatók Bél Mátyás kéziratában (1730)5 is.
           Ha az elnevezés keletkezési idejét firtatjuk, akkor az írott forrásokhoz kell fordulnunk. Azt találjuk, hogy a XVI. század vége előtti említése nincs e tájnévnek6, középkori oklevélben pedig sehol sem szerepel7. Felmerülhet a kérdés, volt-e egyáltalán megkülönböztető neve a korábbi évszázadokban a térségnek. A válasz igen: ezt a körzetet Mohács előtt kizárólag a Belmura8 tájnévvel illették már a fennmaradt legelső oklevelekben is, és egészen Mohácsig ez volt használatban.
           A szó jelentése "Belsőmura", azaz Murán inneni terület. Kétségkívül az egyes települések szintje feletti, tájékozódást szolgáló kistájnév. Fogalmi jelentése, azaz a Murán belüli térség, egyértelmű, ellenben denotátuma (az a valós, térben meghatározható terület, amelyet jelölt) az idők során változott, hiszen a Murához viszonyított helymeghatározás csupán irányt szab meg (Murán innen), és elég szabadságot engedélyez a szó használatában. Így előbb a Nádasdyak gyepű melletti, Petánc környéki birtokait jelölte, majd kiterjedt Muraszombatra és környékére, és végül a győri egyházmegyei dézsmaösszeírásokban, a Mohács előtti évtizedekben már majdnem az egész délnyugati járást magában foglalta. Ez utóbbi elnagyoltabb névhasználat összefügghet a hatalmas kiterjedésű győri egyházmegye más léptékű térszemléletével9.
           A Belmura helynév magyar eredete nem áll egyedül a térség Árpád-kori történetében, éles ellentétben a későbbi évszázadokkal, ahol mutatóban is alig találunk már magyar nyelvi nyomokat. A legelső oklevélben, 1208-ban az egész dombvidék (a mai Goričko) két fő tájékozódási pontjának a neve magyar, az itteni legmagasabb csúcs a Köves hegy10, az országút pedig Hidasdnál11 kelt át a hegyeken. 1341-ben Petánc dűlőnevei magyarok: az országhatáron, a gyepű áteresztő pontját Németkapunak, az ásványvíz-forrásokat Sóskútnak, a később Petrócként előjövő falut itt még Petrus telkének12 nevezték.
           Miért váltotta fel a tájékozódási szükségletnek kitűnően megfelelő földrajzi nevet, a Belmurát a Mohács körüli időkben a Tótság? A magyarázat a terület etnikai viszonyainak a megváltozásában keresendő, mint ahogy erre a Tótság név jelentése, a "szláv nyelven beszélő emberek lakta vidék" is utal. A ritkán lakott határzóna betelepítése a XIII. század elejétől kezdve uradalmak megszervezésével zajlott, és ezen uradalmak birtokosai rendre horvát- szlavón bánok voltak, akik akár többször is életük során betöltötték e posztot13. Érthető, hogy szívesen költöztettek szláv telepeseket itteni magánbirtokaikra. Az Árpád-korban még vegyes lakosságú (a magyarokon és a szlávokon kívül Szentbenedek környékén korai német telepítéssel is számolni kell14), gyakran háború dúlta határvidék az Anjou-korban békés, sűrűn lakott szláv nyelvű tömbbé vált. A magyar-szláv nyelvhatár nem volt merev, a kétnyelvű érintkezési zóna viszonylag széles, különösen egy köztes köznemesi sávban, ennek ellenére a nyelvföldrajzi határokon döntő változás már nem következett be a későbbi évszázadokban. A spontán keletkezett Tótság tájnév már jobban megfelelt térmegjelölő és elhatároló funkciójának.
           Vas vármegye létrejöttét, első évszázadait kutatva a Murán inneni vidék történetét elsősorban a korai határvédelem (a őrszervezet, a gyepű, a kapuk, az utak, majd a várak) történetének keretében kell elsősorban megfogalmazni, és e történetbe kell illeszkednie a telepesekének, az őröket felváltó, a határvárak környékét benépesítő hospesekének. A jóval későbbi évszázadok fogalmait, esetünkben a Tótság tájnevet, a vármegye első évszázadainak kutatásában nem tanácsos felhasználni.

 

AZ ŐRSÉG

A néprajzi, turisztikai vagy a népszerűsítő irodalom az Őrség ismertetésekor nem mulasztja el felsorolni a tájhoz tartozó 18 falu nevét. Valóban, a 18 falu és az Őrség nevű kerület gyakran szerepel a régi iratokban is évszázadokon át, kezdve 1428-tól, az első említése dátumától15. 1463-ban a határát is megjárták, így tudhatjuk, hogy közel öt és fél évszázada ugyanott húzódtak a 18 falu határai, ahol ma16.
           Itt is az a kérdés, hogy e tájnév (területnév) létezhetett-e jóval korábban az első említése, durva meghatározással: a Zsigmond-kor első évtizedei előtt. Különösen fontos lenne tudni, létezett- e Őrség tájnév az Árpád-korban. A hangsúlyt arra helyezzük, hogy terület létezhetett-e ezen név alatt. A válasz csak a térség őreire vonatkozó teljes forrásanyag ismeretében lehetséges.
           Mikor, hol és miként megnevezett őrökkel találkozunk e térségben, miközben az Őrség nevével egyszer sem?
           Legalább öt megnevezése található a speculatoroknak.
           Délről észak felé haladva az első őrmegnevezésben (villa speculatorum Kurcite, 120817) szereplő Kurcite vízrajzi név: Kercsica annak a pataknak a neve volt a középkorban, amely Tótkeresztúrnál (Krizevci) ered, és Kercaszomort elhagyva torkollik a Kerkába. Megtalálható a középkorban Kercsica a patakvölgy másik két települése nevében (Kercsica vagyis Domonkosfa 136018, és Kercsicafő másként Keresztúr19). Az őrök földjének 1393-ban történt eladományozásakor Kercát is Kercsica néven jegyzik fel20.
           A következő vízfolyás a legnagyobb mind közül: a Kerka. A XIII. században említik a mai Szentgyörgyvölgynél a Zala megyei Karka-őröket21. A Bánffyak zalai birtokainak beiktatásakor 1334-ben, amikor észak felé haladva a határjárás a Karkához ér, onnantól a királyi őrök földjei mentén halad tovább22. Itt tehát a mai őrségi Kerkáskápolna határáról van szó. Amikor az itteni őrök birtokaiba beiktatni kívánják Saro-i Lászlót 1393-ban, akkor három Karika nevű falut említenek ugyanitt, a mai Kerkáskápolna és Bajánsenye helyén23. A zalai őrelnevezés ("speculatoribus Zaladiensibus de Karka", 1257) analógiájából kiindulva, az itteni tőszomszéd Vas megyei őrök megnevezése sem lehetett más, mint Karka-őr, annál is inkább, mert Karika nevű falvakban laktak.
           A harmadik patak a Zala, errefelé Szalának hívják. Elég csekély vízhozamú, a Kerkához képest jelentéktelen vízfolyás. 1213-ban már Szala-őrökről értesülünk24, ami nyilvánvalóan vízrajzi névre utal. Az oklevélben elmondott eseményből, miszerint András Vas megyei ispán Dobra (ma: Klausenbach, Ausztria) környékére vezényelte a Szala-őröket, földrajzi meggondolások alapján arra következtethetünk, hogy csakis a Szala melletti Őriszentpéter környéki speculatorokról lehet szó. A Rábától délre, Dobrához legközelebbi őrök itt szolgáltak.
           A írott forrásanyag szűkösségét mi sem jelzi jobban, mint hogy a Szala-őr megnevezés majd csak 1391-ben jön elő újra, Zsigmond adománylevelében25.
           Nem Árpád-kori, jóval későbbi, 1364-es keltezésű a negyedik őrelnevezés: ekkor a Szalafő-őrök közül emeli a nemességbe Nagy Lajos király Sáska Pétert és rokonait26. A kifejezésben szereplő Szalafő szintén nem település-, hanem vízrajzi név, mert a mai Szalafő községnél lényegesen nagyobb területet ölelt fel. Legalább a mai Őriszentpétert és Nagyrákost felölelte: itt feküdtek ugyanis a Szalafő-őrök közül nemessé előlépő Sáska Péter birtokai. Sőt, később, 1374-ben, ugyanezen őrök akarják birtokaik használatában az új nemeseket megakadályozni, akkor már szentpéteri őröknek nevezve őket27, ezzel is erősítve hipotézisünket a tágabb értelmezésről.
           Elképzelhető, hogy a szentpéteri őrök a Szalafő-őrökhöz, ők pedig a Szala-őrökhöz tartoztak.
           Az ötödik csoport a monorosdiaké. Amióta kiváltságlevelüket okmánytár először közölte28, majdnem százhúsz éve, azóta minden értelmezésnek megoldhatatlan feladatot jelentett, hogy Monorosd, avagy a mai Őrimagyarósd sosem volt a sokat emlegetett őrségi 18 falu egyike. Jóllehet bőven van XIII. századi írott forrás a falura, Monorosd falu őreiről egy sem szól. Zavaró tény mindeközben, hogy őri privilégium nem maradt fenn a 18 falut számláló Őrségből. Őri privilégium – őrök nélkül (Monorosd), őrök – őri privilégium nélkül (Őrség). Az előzőek alapján megint feltehető, hogy nem településnévről van szó, hanem vízrajzi névről, azaz a Monorosd patak őreiről van szó. A Monorosd patakra pedig van középkori okleveles adat29. A patak vízgyűjtőjének egy része Szaknyér faluban ma is az Őrség területére esik, s bár a patakágat ma nem így hívják, így Szaknyér falu a monorosdi őrökkel feltételesen kapcsolatba hozható. Ezzel a sokszor zavarba ejtő és gyakran megkerült dilemma megoldódna.
           Hogy nem járnánk el ez esetben teljesen önkényesen, egy más szempont is megerősítheti. A monorosdiak kiváltságlevele megadta az őrzendő terület két végpontját is: a zalai határtól a Lug nevű helyig. A Lug nevű helyet Érszegi Géza a mai Lugos pusztával azonosította.30 Lugos pusztánál pedig éppen a Monorosd patak hosszabb ága ered, mely vízfolyás aztán Zala megye határánál torkollik a Szalába. Tehát a felügyelt terület azonos a Monorosd patak teljes vízgyűjtőjével, benne Szaknyér falu határával.
           Ha mégis őrök lakta vidéket (vagy települést) neveztek meg az emberek az Árpád- és az Anjou-korban, akkor a helymegjelölés egyszerűen a -ság/-ség képző nélküli Őr volt. Két példa erre a közelből: így szól az egyik oklevél 1335-ben bizonyos "őri" (de Eur) Bichouról Iváncon, aki valamelyik szomszédos Szala-őrök lakta faluba való lehetett31. 1366-ban a szentgyörgyvölgyi plébánost pedig a latin oklevél az "őri" (de Ewr) Szent György egyház papjának nevezi32 (tudjuk, hogy Szentgyörgyvölgyön a XIII. században nemessé lett őrök leszármazottai éltek).
           Ugyanígy nem kapott -ság/-ség képzős tájnevet a középkorban a Pinka melletti négy őrfalu sem, jóllehet egy tömbben helyezkednek el. Közülük a kettő jelentősebbnek, Alsóőrnek és Felsőőrnek a neve csak az előtagban különbözött. Tehát itt is megőrződött az eredeti, képző nélküli névadás, az őrök lakta vidéket (falut) először egyszerűen Őrnek hívták.
           Ugyanezt erősítheti Őriszentgyörgy(völgye) (1430)33 (Zala m.), Őrikozmadamján (1513)34 (Zala m.), és magának Őriszentpéternek(1487)35 középkori oklevélben fennmaradt magyar névalakjában az Őr helynevet megőrző i-képzős szerkezet.
           Ez a jelenség szintén egyezik az országos folyamatokkal. Gondoljunk arra, hogy kezdetben a tájneveink többsége -ság/-ség képző nélküli volt, pl. Szilágy, Nyír, Hany stb. A -ság/-ség képző éppen a Szilágyság nevében bukkan fel írásban először, viszonylag későn, 1393-ban36.
           Eddig azt vizsgáltuk, hogy az őrök lakta helyek sűrű térbeli elhelyezkedésének szükségszerűen egy "Őrség" összefoglaló területnév létrejöttével kellett-e együttjárnia. Ez az írott források alapján nem igazolódott.
           Van egy másik lehetőség is, amit meg kell közelebbről vizsgálni. Mivel az őrök szervezete többé-kevésbé ismert (közvetlen elöljárójuk az őrnagy, az ő felettese pedig a várispán, a tizes szervezet is kimutatható stb.37), feltételezhetnénk, hogy az egy őrnagy irányítása alá tartozó őrök csapatát az "őrség" közszóval jelölték (amire, sajnos, az egész magyar nyelvterületről nincs egyetlen adat sem). Ez esetben elképzelhető elvi lehetőségként a közszónak átalakulása tulajdonnévvé az őrcsapat lakta terület megnevezésére. Ennek a lehetőségnek a valószínűségét tovább csökkenti az, hogy az őrnagy vezette szervezetről tudjuk, éppen Vas megyei adatból, hogy annak neve az "őrnagyság" volt 1327-ben38. Ilyen tájnevünk, "Őrnagyság", nem ismert. Talán azért sem alakulhatott ki ilyen egyedi jelölő, földrajzi tulajdonnév, mert jónéhány őrnagyság létezett egy időben egymás mellett Szentgyörgyvölgytől Kátáig (Moson m.). Nem sokban segítenek az itteni őrnagyokra vonatkozó gyér adatok, mindössze a monorosdi (1355)39 és a szalafői őrnagyról (1364 előtt)40 van adat. A monorosdi kiváltságlevélben meghatározott, évente az őrnagynak juttatott őri termények nagyságából úgy tűnik, hogy aligha éltek a kercsicai, karkai, szalai/szalafői és a monorosdi őrök csupán egyetlen őrnagyságban. További kérdés, hogy a közeli csákányi (1277) és gasztonyi (1269) őrök41 melyik őrnagysághoz tartozhattak. A térképre pillantva meggyőződhetünk arról, hogy aligha tartozhattak a felsőőrihez.
           Eddig amellett hoztunk fel érveket, hogy az őrök földje és az őrök szervezete rendelkezett névvel, ez a név azonban nem az Őrség volt, és feltételeztük, hogy nem is lehetett az. Végül az Őrség terület nevének keletkezési folyamatát vegyük szemügyre, ami nem kevés tanulsággal jár. E tájnév (vagy inkább területnév) szinte a szemünk előtt formálódik, születik meg majdnem három évtized alatt, ha a királyi adományozás egyes lépéseit időrendben követjük, kiemelve az oklevelekben szereplő helynevet (szögletes zárójelben a nem az adományozással kapcsolatban előforduló okleveles említések).
           1391: Szala-őrök földje42
           1392: Szala-őrök földje43
           1393: Szalafő birtok és tartozékai44
           1406: Szala-őrök földje45
           1409: Őrszeg (!)46
           1413. Őrség kerület47
           1428: Őrség kerület48
           Tömören: amint megszűnik a különbözőképpen megnevezett őri csoportoknak a királyi vármegye keretében teljesített szolgálata és az ehhez tartozó kötött szabadsága, a királyi birtokból létrejön a tömbbé olvasztott, egynemű és alávetett magánuradalom zárt területe. Ekkor támad szükséglet egy, a környezetétől való megkülönböztetést biztosító, a több változatot nem tűrő tulajdonnév (területnév) használatára e területen. Az időszak pedig éppen egybeesik a -ság/-ség képző kezdő divatjával (gondoljunk a nem sokkal későbbi "Szalaság"- ra, "Somogyság"-ra49). Így nem Szalaőri vagy Szalafői Uradalom, hanem Őrség lesz a neve. Az őri conditio, az őrök személyi függésének megszűnte, ez esetben úgy tűnik, feltétele az Őrség nevű terület létrejöttének. Innentől kezdve az Őrségben nem őrök, hanem "őrségiek" élnek50.
           Összefoglalva: a két "történeti" kistájnév létrejöttének fenti elemzése arra a következtetésre vezetett, hogy mindkettő jóval az Árpád-kor után keletkezett. Ez azt is jelenti, hogy mindkettő későbbi korok térszemléletét tükrözi, mely homogén vagy homogenizálódó lakosságban, nagy területű, mesterséges (nem természeti viszonyokhoz köthető) határú tömbökben gondolkodott. (Ennek a szemléletnek a befolyása még a mai tudomány kézikönyveiben is kimutatható.) Ezzel szemben az Árpád-korban a legősibb helymeghatározó elemhez, a (folyó)vízhez kötődő, nagyszámú, jóval kisebb térbeli egységgel kell számolnia a kutatásnak. A nehézségeket tetézi, hogy a korai évszázadoknak az élőbeszédhez szorosan kötődő, csak az adott szövegösszefüggés ismeretében kifejthető helynévadási gyakorlata lényegesen eltér a későbbiekben szokásostól.

   

FORRÁSOK
ÁÚO
WENZEL Gusztáv: Codex diplomaticus Arpadianus continuatus. Árpád-kori új okmánytár. CD. Arcanum. Bp. 2003.
BL
A Balassa család levéltára 1193–1526. Szerk. Borsa Iván. Akadémiai. Bp. 1990.
CS3
Magyarország történelmi földrajza a Hunyadiak korában. Szerk. Csánki Dezső. 3. köt. MTA. Bp. 1897.
HO8
Hazai okmánytár. 8. köt. Szerk. Nagy Imre. Bp. 1891.
MV1
Források a Muravidék történetéhez. Szöveggyűjtemény. 1. köt. Szerk. Mayer László és Molnár András. Szombathely–Zalaegerszeg, 2008.
PrM
ZELKO, Ivan: Prekmurje do leta 1500. Historicna topografija Slovenije I. Pomurska zalozba. Murska Sobota, 1982.
UB1
Urkundenbuch des Burgenlandes und angrenzenden Gebiete der Komitate Wieselburg, Ödenburg und Eisenburg. Szerk. Hans Wagner. 1. köt. 808–1270. Graz–Köln, 1955.
UB2
Urkundenbuch des Burgenlandes und angrenzenden Gebiete der Komitate Wieselburg, Ödenburg und Eisenburg. Szerk. Irmtraut Lindeck-Pozza. 2. köt. 1271–1301. Graz–Köln, 1965.
UB4
Urkundenbuch des Burgenlandes und angrenzenden Gebiete der Komitate Wieselburg, Ödenburg und Eisenburg. Szerk. Irmtraut Lindeck-Pozza. 4. köt. 1328–1342. Wien–Köln-Graz, 1985.
ZL1
KÖBLÖS József: Adatok Zalalövő és környéke középkori településtörténetéhez 1. Oklevélregeszták 1. 1178–1350. In: Zalai Gyűjtemény 28. Zalaegerszeg, 1989.
ZL2
KÖBLÖS József: Adatok Zalalövő és környéke középkori településtörténetéhez. 1. Oklevélregeszták. 2. 1351–1405. In: Zalai Gyűjtemény 31. Zalaegerszeg, 1990.
ZSO2/1
Zsigmondkori oklevéltár 2./ 1. köt. 1400–1406. Szerk. Mályusz Elemér. Bp. 1956.
ZSO4
Zsigmondkori oklevéltár 4. köt. 1413–1414. Szerk. Borsa Iván. Bp. 1994.

   

IRODALOM
BENCZIK 1999
BENCZIK Gyula: Nemzetség és szer Nagyrákoson. In: Savaria. A Vas Megyei Múzeumok Értesítője (1995–1999) 22/4 (Pars Ethnographica). Szerk. Nagy Zoltán. Savaria Múzeum. Szombathely, 1999. 139–144.
BENCZIK 2006
BENCZIK Gyula: Nép- és tájnevek változásai a Muravidéken a 13–19. századig. In: Vasi Helytörténeti és Honismereti Közlemények 2006/1. 37–42.
ÉRSZEGI 1977
Die Entstehung der Wart. In: Die Obere Wart. Szerk. Ladislaus Triber. Oberwart, 1977. 117–163.
JUHÁSZ 1988
JUHÁSZ Dezső: A magyar tájnévadás. Akadémiai. Bp. 1988. (Nyelvtudományi értekezések. 126. sz.)
KISS–ZÁGORHIDI CZIGÁNY 2008
KISS Gábor–ZÁGORHIDI CZIGÁNY Balázs: A Vas megyei Őrség településnevei. In: Helynévtörténeti tanulmányok. 3. köt. Szerk. Hoffmann István. Debrecen, 2008. 215–224.
KÓSA–FILEP 1975
KÓSA László–FILEP Antal: A magyar nép táji-történeti tagolódása. Akadémiai. Bp. 1975.
KOVÁCS 1942
KOVÁCS Márton: A felsőőri magyar népsziget. In: Település és népiségtörténeti értekezések 6. Bp. 1942.
KRISTÓ 1994
Korai magyar történeti lexikon (9–14. század). Főszerk. Kristó Gyula. Szerk. Engel Pál és Makk Ferenc. Akadémiai. Bp. 1994.
ZSOLDOS 2000
ZSOLDOS Attila: A vasi várispánság felbomlása. In: Vasi Szemle 2000. 1. sz. 27–46.

   

JEGYZETEK
1 Ez irányban az utóbbi évtizedben elkezdődött Vas megyei kutatások Kiss Gábor és Zágorhidi Czigány Balázs nevéhez fűződnek: KISS Gábor–ZÁGORHIDI CZIGÁNY Balázs: Egy mikrotáj történeti helynévanyaga. Vasvár keleti határa az Árpád-korban. In: Helynévtörténeti tanulmányok 2. Szerk. Hoffmann István – Tóth Valéria. Debrecen, 2006. 129–157., UŐ-k: Korai uradalmak Vas vármegye nyugati részén (1187–1213). Topográfiai rekonstrukció. In: "Hadak útján.". XV. A népvándorláskor kutatói 15. konferenciájának előadásai. Tatabánya, 2004. október 4–6. Szerk. László János és Schmidtmayer Richárd. In: Tatabányai Múzeum Tudományos Füzetek 8. Tatabánya, 2006. 175–186., továbbá UŐ-k.: A Vas megyei Őrség településnevei. In: Helynévtörténeti tanulmányok. 3. köt. Szerk.: Hoffmann István. Debrecen, 2008. 215–224.
2 Kísérlet az elnevezések írott forrásokon alapuló tisztázására: BENCZIK Gyula: Nemzetség és szer Nagyrákoson. In: Savaria. A Vas Megyei Múzeumok Értesítője (1995–1999) 22/4 (Pars Ethnographica). Szerk. Nagy Zoltán. Savaria Múzeum. Szombathely, 1999. 139–144. Az egész Muravidék területére érvényes összefoglalás: MOLNÁR András: Bevezető. In: Források a Muravidék történetéhez. Szöveggyűjtemény. 1–2. köt. Szerk. Mayer László – Molnár András. Szombathely–Zalaegerszeg, 2008. 1. köt. 19–30. (továbbiakban: MV).
3 A tájak temakörében talán legtöbbet forgatott kötet történeti anyaga esetünkben (Tótság, Őrség) elavult: KÓSA László – FILEP Antal: A magyar nép táji-történeti tagolódása. Budapest, 1975. 155.: "Őrség... Egykori gyepűvédő, határbiztosító lakóinak 18 községet magában foglaló területe igazgatási autonómiát élvezett (élén őrnagyukkal) mint őrnagyság. Népessége magyar, az Árpád-kortól kontinuus. A korai határőrszervezet felbomlása után is meg tudták őrizni szabad jogállásukat, s kiváltságaiktól csak a 17. században fosztották meg őket a Batthyányak, jobbágyi szolgáltatásokra kényszerítve." Uo. 192. A Vendvidék alatt utal a Tótságra és Tótföldre. Ez utóbbiról a kutatás nem tárt fel adatot. A Korai magyar történeti lexikon (Főszerk. Kristó Gyula. Budapest, 1994. továbbiakban: KMTL) sem a Tótságot, sem a Belmurát nem ismeri, de helyesen a Vendvidéket sem vette fel szócikként, jóllehet a "szlovének" szócikk azt írja: "...nagyobb részük beolvadt a magyarságba, a nyelvüket, etnikai öntudatukat megőrzők viszont a vend nevet kapták", uo. 520., 653..; ZELKO, Ivan: Prekmurje do leta 1500. Historicna topografija Slovenije I. Pomurska zalozba. Murska Sobota, 1982. (továbbiakban: PrM) Belmura: 18–19., Tótság: 88–89., térképmelléklet (sz. n.): Tótság – Slovenska Krajina. Z oznacbo prvotne zavarovane ogrske meje (gyepűvonal) med leti 955–1088.
4 FÉNYES Elek: Vas vármegye mostani állapotja statistikai és geographiai tekintetben 1836. Szombathely, 1991. 49–60. (Vas Megyei Levéltári Füzetek 4.)
5 BELIUS Matthias: Descriptio Comitatus Castriferrei. In: MV1 1. köt. 214–217.
6 BENCZIK Gy.: Nép- és tájnevek i. m. 39.
7 PrM 88–89.
8 BENCZIK Gy.: Nép- és tájnevek i. m. 39.
9 Zelko nem ismerte a győri káptalani számadáskönyvek roppant gazdag anyagát a belmurai kerületről. BEDY Vince: A győri székeskáptalan története. Győr, 1938. 241–243., BENCZIK Gy.: Nép- és tájnevek i. m. 39.
10 1208: Kuueshug, Urkundenbuch des Burgenlandes und der angrenzenden Gebiete der Komitate Wieselburg, Ödenburg und Eisenburg I–V. Bearb. von Hans Wagner, Irmtraut Lindeck-Pozza et al. Graz–Köln–Wien 1955–1999. (A továbbiakban: UB) I. 56. Ma: Kamenek Szlovéniában: PrM 53.
11 1208: ad aquam Hydusd (Hidasd patak) UB I. 56. A Musznai patakkal azonos: Vas Megyei Levéltár, Középkori oklevelek Gyűjteménye (továbbiakban: VaML DL) 103 (Magyar Országos Levéltár, Diplomatikai Fényképgyűjtemény, továbbiakban: MOL DF 261624). Muszna határjárásában 1372-ben: unum rivulum Hydaspatak vocatum. A többi dűlőnév: Bába völgye, Belahuz völgye, Halom és Simon remete útja (Symonremetheuta). Zelko pontatlanul lokalizál: PrM 43. Muszna ma Moscanci Szlovéniában: PrM 65.
12 MV 1. köt. 58.; PrM 68., 82., 74.
13 KMTL 649–650. A közölt jegyzéken szereplő bánok közül sokan egyidejűleg Felsőlendva és Muraszombat uradalmainak birtokosai is.
14 1208: Hendricus/Heydricus comes, Ioan et Wolfer UB I. 55–56.; 1265: Ryhter fiai UB I. 313–314. Ld. VARJÚ Elemér: A Szentbenedekiek czímerlevele és a Jöre-nemzetség. In: Turul 18 (1900) 3. sz. 143–147.: Vegul, Lytoldus, Henchul stb.
15 Az első említés valójában: ld. 48. és 49. jegyzeteket.
16 A Balassa család levéltára 1193–1526. Szerk. Borsa Iván. Budapest, 1990. (továbbiakban: BL) 124–126. o. 362. sz.
17 UB I. 56.
18 Magyar Országos Levéltár, Diplomatikai Levéltár (továbbiakban: MOL DL) 94149: Metalis Kerchicza aliter Damakosolcz.
19 MOL DL 94182: Kerezthur ... alio nomine Kerchychafew (1439)
20 BL 73. o. 206. sz.: Chersyche
21 1257: speculatoribus Zaladiensibus de Karka, Árpád-kori új okmánytár VII. köt. Szerk.: Wenczel Gusztáv. Pest, 1869. 465.
22 KÖBLÖS József: Adatok Zalalövő és környéke középkori településtörténetéhez 1. Oklevélregeszták 1. közl. 1178–1350. In: Zalai Gyűjtemény 28. Zalaegerszeg, 1989.; 2. közl. 1351–1405. In: Zalai Gyűjtemény 31. Zalaegerszeg, 1990. (továbbiakna: ZL) 1. közl. 31. o. 30. sz.
23 BL 73. o. 206. sz.
24 UB I. 64–65.
25 BL 70. o. 199. sz.
26 VaML DL 912 (MOL DF 290688), BENCZIK Gy.: Nemzetség és szer i. m.
27 VaML DL 914 (MOL DF 290690); BENCZIK Gy.: Nemzetség és szer i. m.
28 Hazai okmánytár VIII. Szerk.: Nagy Imre. Budapest, 1891. (továbbiakban HO VIII.) 127–130.
29 ZL 2. közl. 22. o. 81. sz.: Monyarospataka (1402), Felsőjánosfánál.
30 ÉRSZEGI Géza: Die Entstehung der Wart. In: Die Obere Wart. Szerk. Ladislaus Triber. Oberwart, 1977. 117–163. különösen: 134., 159.
31 UB IV. 186–187. A személynév helyes olvasata: Bithou ld. MOL DL 103257. A Bitó nevet valószínűsíti az ugyancsak Ivánczy János birtokában lévő, Lugos-völgyi Bythohaza alio nomine Myskefolua település, 23 év múlva: MOL DL 41349. Miskefalva 1582 körül elpusztult. Az Őrség északi részén elterjedt régi Bita családnévnek van-e köze a Miskefalváról "Őr"-be költöző Bitóhoz, ma már el nem dönthető.
32 MOL DL 101913.
33 Magyarország történelmi földrajza a Hunyadiak korában III. Szerk. Csánki Dezső. Budapest, 1897. (A továbbiakban CS III.) 189.: Ewry-Zenthgywrgh
34 Uo. 73.: Ewry Kozmadamyan
35 MOL DL 102234: Eurizenthpether
36 JUHÁSZ Dezső: A magyar tájnévadás. Budapest, 1988. 101., 92. (Nyelvtudományi értekezések. 126. sz.)
37 UB I. 380–381.
38 JUHÁSZ D.: A magyar tájnévadás i. m. 30–31.; ÉRSZEGI G.: Die Entstehung i. m. 152–155. "capitaneum ipsorum spiculatorum, quem scilicet capitaneatum vulgariter eőrnaghsagh dicunt" Felsőőr. ZSOLDOS (2000), KOVÁCS (1942)
39 HO VIII. 130.: Kusid maior speculatorum.
40 VaML DL 914 (MOL DF 290688). A dictusból kikövetkeztetett státusz: Ewrnog dicti.
41 UB II. 105., UB I. 358–359.
42 BL 70. o. 199. sz.: zalaewr.
43 BL 71. o. 200. sz.: zalaewr.
44 BL 72. o. 204. sz: Zalafew possessio.
45 BL 84. o. 240. sz.: zalaewr.
46 Zsigmondkori oklevéltár II/2. Szerk.: Mályusz Elemér. Budapest, 1958. (Nagy)rákosi Fattyú Benedek "in Ewrzegh" (!)
47 Zsigmondkori oklevéltár IV. Szerk.: Mályusz Elemér–Borsa Iván. Budapest, 1994. 315–316. o. 1297. sz.: Ewrseg kerület.
48 MOL DL 43818, MOL DL 102231. "Ewrseg" districtus.
49 JUHÁSZ D.: A magyar tájnévadás i. m. 98., 97–98.
50 Egyetlen olyan oklevelet sem ismerünk, melyben 1391 után speculator-nak neveztek volna valakit az Őrségben.