AZ EZERÉVES VAS MEGYE

 

 

                                                                                                                                                     Az elmúlt esztendőben több megye is megemlékezett fennállásának ezredik évfordulójáról. Az emlékezésre Szent István király 1009-ben kiadott oklevele adta az alkalmat, amely a veszprémi püspökség területét határozta meg – megemlítve Veszprém, Kolon (Zala), Fejér és Visegrád vármegyéket –, és az egyháznak tett adományokat foglalta írásba. Ugyancsak 1009-ben kelt a pécsi püspökség alapítólevele, amelyet Győrben adott ki a szent király. Ez a tény feltételezi, hogy ekkor már létezett a győri püspökség is, amelynek azonban nem maradt fenn alapítólevele. A középkorban a győri püspökséghez tartozott Győr, Moson, Sopron vármegyékkel együtt Vas is, így megyénk az alapítás idején is már kétségtelenül létezett.
          Joggal döntött tehát úgy Vas Megye Közgyűlése, hogy 2009. augusztus 20. és 2010. augusztus 20. között 1000 éves Vas megye címmel emlékévet rendez. Az ünnepi rendezvénysorozat részeként számos kulturális, szakmai és sport programot szerveztek a megyei és települési önkormányzatok, intézmények és civil szervezetek. A programsorozat kiemelt tudományos rendezvénye volt a Vas Megyei Múzeumok Igazgatósága és a Vas Megyei Levéltár által közösen szervezett megyetörténeti konferencia, amelynek 2009. május 27-én a megye történelmi székhelyén, Vasváron a polgármesteri hivatal és a megye történetét bemutató és feldolgozó vasvári múzeum adott helyet. A konferencián 12 előadás hangzott el, részben a megye középkori történetéről, részben pedig az ugyancsak az ünnepi rendezvénysorozat alkalmával restaurált XVII. századi megyezászlóról, és ehhez kapcsolódva a megye szimbólumairól és a nemesi felkelésről.
          A Vasi Szemle Szerkesztősége oly módon kíván hozzájárulni az 1000 éves Vas megye programsorozat maradandó sikeréhez, hogy helyet ad a megyetörténeti konferencián elhangzott előadásoknak: jelen számunkat (állandó népművészeti rovatunk kivételével) teljes egészében ennek szenteljük. Itt kapnak helyet a középkori vonatkozású tanulmányok, a jövő év folyamán pedig néhány további értekezést is közlünk a konferencia előadóinak tollából.
          Folyóiratunk, közel nyolc évtizede kezdődött története során mindenkor egyik legfontosabb feladatának tekintette, hogy magas színvonalon szolgálja Vas megye történetének megismerését és megismertetését. Hogy e munkán belül az utóbbi egy-két évtizedben kezd méltó helyére kerülni a vasi középkor története, abban fontos szerepe van Dr. Zágorhidi Czigány Balázs történésznek, a vasvári múzeum igazgatójának. A jelen számunk összeállításához nyújtott segítségét itt köszönöm meg neki.
          Egyszersmind kifejezem reményemet, hogy rangos és küzdelmes múltunk – a tudomány feltáró munkája révén is – erőt ad közösségünknek a jelen és a jövendő küzdelmeihez.
          
          Szombathely, 2010. november

Dr. Gyurácz Ferenc
főszerkesztő