SZÉLL KÁLMÁN
NYOMASZTÓ ÉVEK, PISLÁKOLÓ REMÉNYEK
(Családközpontú korrajz korabeli levelek alapján)
III. rész

                                                                                   Dr. Széll Kálmán (1926–), az országosan ismert szombathelyi főorvos, tanár, író, közéleti személyiség az egyik legpatinásabb vasi családban nevelkedett. A család a II. világháború előtt a korábbinál már szerényebb körülmények között, de a nemesi eredetű középosztály hagyományos életformáját élte. Mint a leírásból is kiderül, szilárd erkölcsi elvek, szorgalom, népszeretet és emberi közvetlenség nem hiányoztak ebből az életből.
           A négy részben közlésre kerülő emlékezés különleges értékét részletessége és első kézből való hitelessége adja, amely a szerző szubjektív erényein túl annak köszönhető, hogy 791 db korabeli családi levél gazdag tartalmára támaszkodhatott forrásként. Az 1943 és 1954 közti, a család életében kulcsfontosságú, nehéz 12 év kronológiája határozza meg a mű szerkezetét. A szerző, továbbá ikertestvére és egész családja életének bemutatása során rendkívül gazdag tartalmú (pl. sok néprajzi vonatkozást is tartalmazó) korrajzot kapunk, amely egyszersmind vádirat a diktatúra ellen, az "osztályharc"-teória embertelenségének lelepleződése.

 

 

 

 

 

 

 

MARKÓ PÉTER
GAZDASÁG ÉS ERKÖLCS

                                                                                   A napjainkban zajló pénzügyi-gazdasági válság arra figyelmeztet bennünket, hogy a piac elől minden korlátot lebontani akaró gazdaság-társadalomszervezési modell csődöt mondott. Az ipari civilizáció ma hasonló helyzetben van, mint volt az elmúlt század harmincas-negyvenes éveiben. Akkor állapította meg Polányi Károly gazdaságtörténész, hogy "a laissez faire filozófia kiegészítőjével, a piaci társadalommal együtt megbukott". Az az út, amelyik az egyén elszegényedésének árán teszi gazdaggá a társadalmat, szerinte tovább nem járható. Feltételezhető, hogy napjainkban megerősödik az a szemlélet, amelyik a piacra úgy tekint, mint egy szélesebb gazdaság részére, a szélesebb gazdaságra pedig úgy, mint egy még szélesebb társadalom részére. Polányi megfogalmazásában: "a társadalomnak ismét magába kell fogadnia a gazdasági rendszert". Nem tartjuk véletlennek, hogy a társadalomelméletben felerősödnek azok a nézetek, mint legújabban Nico Stehr-nél, amelyek a piac moralizálásának szükségességéről beszélnek.

 

 

 

 

 

 

 

KAPITÁNY ÁGNES – KAPITÁNY GÁBOR
A JELEN KULTURÁLIS VÁLTOZÁSAINAK NÉHÁNY TÉNYEZŐJÉRŐL

                                                                                   A szerzők a kultúra tágabb (a gazdaságot, politikát, a mindennapi élet megannyi területét meghatározó) értelméből kiindulva próbálják összefoglalni a mai magyar kultúra állapotának fő jellemzőit. Ebben a cikkben elsősorban az elmúlt évtizedek technikai-technológiai változásainak hatásait veszik sorra, kitérve ezek politikai, gazdasági, a szűkebb értelemben vett kultúrát, a fogyasztási szokásokat, az emberi kapcsolatokat, az információszerzés módjait stb. érintő vonatkozásaira is. Az írás része egy nagyobb tanulmánynak, amelyben a fentieken kívül a szerzők olyan további tényezőknek a kultúrára gyakorolt hatását elemzik, mint a rendszerváltás (és EU-csatlakozás), a világban végbemenő paradigmaváltások és válságjelenségek, illetve a magyar társadalom több dimenziós kulturális megosztottsága.

 

 

 

 

 

 

 

PUSZTAY JÁNOS
A POLITIKA JELEINEK ÉRTELMEZÉSE
FELSŐOKTATÁS- ÉS TUDOMÁNYPOLITIKA SZÉLES ÉS SZŰK ÖSSZEFÜGGÉSBEN

                                                                                   A szerző a cikkben a szemiotikának Pierce-i három jeltípusa – ikon, index, szimbólum – alapján jellemzi az Európai Uniót, Magyarországot és a Nyugat-Dunántúli Régiót, elsősorban a stratégiailag kiemelkedően fontosnak tartott felsőoktatás és kutatás-fejlesztés helyzetét. Az írásban javaslatok is megfogalmazódnak a gazdaságilag fejlettebb, ám a felsőoktatás és a kutatás-fejlesztés szempontjából hátrányos (Nyugat-)Dunántúl helyzetének megváltoztatási lehetőségeire.

 

 

 

 

 

 

 

GRÁFIK IMRE
A KULTÚRA MUZEALIZÁLÁSA – A KIÁLLÍTÁS, MINT SZEMIOTIKAI RENDSZER

                                                                                   A múzeumok tevékenységében különös helyet foglal el egy olyan sajátos kultúra-közvetítő (bemutató, interpretáló) tevékenység, eljárás, illetve megjelenítési mód, forma, melyet kiállításnak nevezünk. A tanulmány rövid áttekintést ad a kiállítások alakulástörténetéről (például állandó, időszaki és különböző szakkiállítások), főbb változatairól (például tárgy-, látvány-, illetve médiaközpontú kiállítások). A szerző a múzeumi kiállításokat, mint komplex kommunikációs műfajt elemzi, egyfajta összetett, strukturált jelrendszerként értelmezi, melynek eredményeként felvázolja a kiállítás szemiózisának általános modelljét.

 

 

 

 

 

 

 

BALÁZS GÉZA
MŰVELŐDÉS ÉS GAZDASÁG

                                                                                   A szerző álláspontja: a művelődés nem egyszerűen kifinomultság (az is), hanem a társadalmi életben való könnyebb eligazodás, voltaképpen a boldogulás és a boldogság záloga. Az előadás a művelődés gazdasági jelentőségét, hasznát gyakorlati példákkal igazolja. A művelődésnek szerepe lehet az öncélú romboló vágyak visszafogásában, egy esetleges pánikhelyzetből való kiszabadulásban, a nyelv, a szövegek jobb megértésében, s ezeken keresztül a világ tökéletesebb elsajátításában. Végeredményben a műveltségnek döntő szerepe van a környezetvédelemben is. A nyelvben rögzített műveltséget a hagyomány továbbítja, és ez egyben az ún. kumulatív kulturális evolúció legfőbb forrása. A szerző többször idéz egy mondást: A műveltség önmagában érték, és olcsóbb mint egy Jamaha motorkerékpár

 

 

 

 

 

 

 

VOIGT VILMOS
JÓZSA PÉTER SZEMIOTIKÁJÁNAK IDŐSZERŰSÉGE
(És egy kutatási témajavaslat nehézségei)

                                                                                   A budapesti néprajzprofesszor, a magyar szemiotika vezető képviselője tanulmányában érdekes képet rajzol Józsa Péterről (1929–1979), a széles érdeklődésű és kreatív társadalomtudósról, akit meggyőződéses (utópista) szocialistaként jellemez. Művelődésszociológiai vizsgálataiban elsősorban élete vége felé alkalmazott szemiotikai módszereket. Célja mindenkor a társadalmi hasznosság, a nép javának szolgálata volt.
-----A szerző ma is időszerűnek tartja mind a sokoldalú társadalomtudományi érdeklődést, mind a "népművelői" attitűdöt. Ugyanakkor ma nehéz olyan tárgyat találni a társadalomszemiotikai vizsgálatok számára, amely alkalmas általános tanulságok levonására.