MONOK ISTVÁN
HAGYOMÁNYOS ÉS NONKONFORMISTA OLVASMÁNYOK NYUGAT-MAGYARORSZÁGON 1550–1650

------------------------------A XVI. század közepe és a XVII. század dereka közötti időszak olvasmány- és tágabb művelődéstörténeti kérdését vizsgálja a szerző, amikor Nyugat-Magyarország főúri és városi könyvei alapján von le következtetéseket. A hagyományos, még középkorias vallásos iratok és az ezekhez képest nonkonformista, azaz a későbbi felvilágosodást előkészítő munkák egymás mellettisége a modern és a premodern elválását jelzi.

 

 

 

 

 

HORVÁTH SÁNDOR
A CÉHMESTER

------------------------------A  vallásos egyesületek és a szakmai testületek egymással elnevezésben is összefüggő voltát vizsgálja a szerző, amikor a céhmester kérdéskörét tekinti át. A nyugat-magyarországi, elsősorban vasi oklevelekből dolgozó munka a középkor végétől egészen a XX. századig viszi vizsgálódását.

 

 

 

 

 

GARZULY FERENC
ORVOSI EGYÜTTMŰKÖDÉS A NYUGAT-DUNÁNTÚLI RÉGIÓ TERÜLETÉN

------------------------------A régi keletű és többrétegű nyugat-dunántúli orvosi regionális együttműködés történetét és tartalmát áttekintő szerző saját tapasztalatait is megosztja az olvasókkal, amikor a szakma régión belüli együttműködését és nemzetközi kapcsolatait is bemutatja.

 

 

 

 

 

PAJORNÉ NAGY KALUDIA
A VIDÉKI LAKOSSÁG EGÉSZSÉGI ÁLLAPOTÁHOZ KAPCSOLÓDÓ ÉLETMINŐSÉGE

------------------------------A szerző tanulmányában az egészségi állapothoz kapcsolódó életminőséggel foglalkozik, amely a mai társadalmak életminőség-kutatásának fontos mérőszáma. Az egészségi állapothoz kapcsolódó életminőség arról vall, hogy a saját mentális és egészségi állapotát valaki hogyan értékeli, akár tényleges egészségügyi állapotától függetlenül. A vidéki lakosság körében kérdőíves kutatást végző szerző a nagy, országos életminőség-felmérések eredményeivel hasonlítja össze sajátjait.

 

 

 

 

 

LŐCSEI PÉTER
WEÖRES-MOZAIKOK, XVII.
"MINDENKINEK SZERETETTEL AJÁNLOM PAPP OSZKÁRÉK MACSKÁJÁT"
(Papp Oszkár festőművész emlékei Weöres Sándorról)

------------------------------Papp Oszkár a negyvenes évek második felétől ismerte Weöres Sándort. A Budapesten élő festőművész számos találkozást, emléket elevenít fel. A szerkesztett beszélgetésben felidéződnek a hatvanas évek megvalósult és kútba esett kiállításai, előkerülnek Weöres Sándor dedikált kötetei, rajzai és fényképei is.

 

 

 

 

 

BALOGH JÁNOSNÉ HORVÁTH TERÉZIA
JANKOVICH-BÉLYEGES TÉGLÁK A CSEPREGI FALUMÚZEUMBÓL

------------------------------A daruvári Jankovich család tagjai földesurak voltak Csepregen 1775–1884 között. Uradalmi építkezéseik céljára helyben dolgozó és ott lakó kézműves téglakészítőket szerződtettek. Velük égettettek olyan téglákat, amelyeken monogramjuk, nevük, illetve daruábrázolásos címerük képezte a bélyeget. A Vasi Népművészeti Tár újabb része bemutatja, hogy a téglabélyegek a Jankovich családnál rangjelzésre is szolgáltak