BÉKÉS MÁRTON:
EGY VIDÉKI "ÚJSÁGKIRÁLY" SORSA, II. rész
(Lingauer Albin [1877-1962] politikai pályavázlata és népbírósági pere)

------------------------------A helytörténeti tanulmány második része Lingauer Albin egykori lap- és nyomdatulajdonos, szerkesztő, publicista 1945-től 1947-ig tartó bujkálását, majd elfogatását és a Budapesti Népbíróságon lefolytatott perét mutatja be.
-----Lingauer ellen a népbíróság egyértelmű politikai előítélettel viseltetett, s ezt alátámasztották a korabeli sajtóhangok is, amelyeket a tanulmány is bemutat. A jelképesnek tekinthető per, amelynek során a "klerikális" reakció, a Horthy-kor és a két világháború közötti szélsőjobboldal összemosását akarta a kiépülő diktatúra demonstrálni, egyszerre tartalmazott törvényes és diszfunkciós, pártbírósági jelleget. A per bemutatásakor a szerző a levéltári anyag alapján az eljárás hangulatát is megragadja.
-----A tanulmány a vádlott és elítélt Lingauer Albin politikai profiljának vázlatával zárul.

 

 

 

 

 

SZÉLL KÁLMÁN - SZÉLL TAMÁS:
BARÁTUNK MÉSZÁROS JÓZSEF FESTŐMŰVÉSZ (1925-1979)
(Rendhagyó visszaemlékezés)
II. rész

------------------------------Mészáros József életpályájának kiemelkedő eseménye volt, hogy 1956-ban megkapta festőművész diplomáját. A szerzők ismertetik az életút főbb állomásait, eredményeit, a művész kiállításait. Mészáros Józsefet java korában 54 évesen érte a halál; életműve befejezetlen maradt. Az utókor a rendszerváltoztatás után utcát nevezett el róla a ma Szombathelyhez tartozó Herényben, ahol lakott, ahol mindig otthon érezte magát, s ahonnét képei nagy részének ihletét merítette.

 

 

 

 

 

HORVÁTH BOLDIZSÁR - GRASSELLY MAGDOLNA - TURAY ANDRÁS - HEGEDÜS ÁGNES - ÖREG ZSOLT:
AZ INTRAUTERIN FERTŐZÉS ÉS A SZÜLÉS KÖRÜLI AGYSÉRÜLÉSEK KÖRÜLI ÖSSZEFÜGGÉS

------------------------------A szerzők az ascendáló genitális fertőzés és a szülés körüli agysérülések kapcsolatát vizsgálták kissúlyú újszülöttekben. 2000-2004 között 1500 gramm alatti születési súllyal világra jött és a perinatalis időszakot túlélt csecsemők és anyáik klinikai, laboratóriumi és a magzati mellékrészek szövettani vizsgálati eredményét tanulmányozták a veleszületett agysérülések vonatkozásában.
-----105 csecsemőből 8-ban (7,6 %) perinatalis agysérülést észleltek. Csak szövettanilag igazolható petemellékrész gyulladás 31 esetben (39,7 %) volt. A 89 szülésből 72 (80,9 %) császármetszéssel végződött. Ötvenegy esetben (70,1 %) a műtét vagy előre elhatározott (elektív) volt, vagy a koraszülés megindulásának korai időpontjában a kíméletes szülésvezetés érdekében megelőző érdekből történt. A részletes statisztikai analízisből (logisztikus regressziós analízis) kiderült, hogy a neurológiai károsodás és magzati mellékrészek tünetmentes gyulladása között erős szignifikáns a kapcsolat (p=0,006). Ugyancsak erős volt az összefüggés az anyai terhességi infekciók és a chorioamnionitis (p=0,024), valamint az anyai terhességi infekció és pozitív gyomorkenet között (p=0,033). Az intrapartum dystress, az anyai terhességi infekciók, az idő előtti feltartóztathatatlan fájástevékenység, és egyes terhespatológiai szövődmények (anyai hipertonia, praeeclampsia, diabetes mellitus, intrauterin növekedési zavar) eseteiben nem találtak szignifikáns kapcsolatot. Mechanikus eredetű agysérülést vagy egyértelműen intrapartum oxigénhiányra visszavezethető agykárosodást a vizsgált időszakban nem észleltek.
-----Az eredmények megerősítik a tünetmentes anyai genitalis eredetű ascendáló fertőzés, és az arra adott magzati gyulladásos válaszreakció oki szerepét a perinatalis agykárosodásokban.

 

 

 

 

 

 

CSISZÁR KÁROLY:
A KERKA VÖLGYE
(Egy majdnem érintetlen természetföldrajzi táj)

------------------------------Hazánk délnyugati részén, a szlovén országhatártól északra található a Kerka völgye, Magyarország legcsapadékosabb része. A Kerka patak hazánk területére Bajánsenyénél lép be. Folyásiránya északnyugat-délkelet irányt követ Lentiig, majd dél felé kanyarodik, és Muraszemenyénél éri el a Mura folyót. Magyarországi szakasza 53,7 km, teljes hossza 70 km. Településeit aprófalvak jellemzik, egyetlen városa: Lenti. Jövőképében az idegenforgalom stratégiai szerepet játszik. Ezt erősíti, hogy területén halad keresztül az A5 európai vasútvonal, mely Koper kikötőjével köti össze Budapestet.