NÉHÁNY SZÓ
MINDSZENTY-SZÁMUNKHOZ

 

----------------------------------------Megyénk szülötte, a XX. századi magyar történelem egyik legnagyobb alakja, Mindszenty József bíboros hercegprímás 30 évvel ezelőtt, 1975. május 6-án halt meg Bécsben, száműzetésben; 60 évvel ezelőtt, 1945. október 7-én foglalta el esztergomi érseki székét; és 90 évvel ezelőtt, 1915. június 12-én szentelte pappá gróf Mikes János megyéspüspök a szombathelyi székesegyházban.
-----Erre a hármas évfordulóra emlékeztünk idei első számunk élén Mészáros István: A Mindszenty-jelenség 1975-2005 című esszéjével, s emlékezünk jelen számunkkal. Összeállításunk nem egységes és zárt egész - Mindszenty bíboros monumentális életműve és személyisége nem is tenné lehetővé a lekerekítést -; csupán kezdete egy sok évtizedes méltánytalanság vasi jóvátételének, s egy súlyos adósság törlesztésének. Mert azt talán a bíboros személyének s szellemének ma sem fogyatkozó ellenfelei is elismerhetik - s ennyiben létrehozható a gyakran misztikusan kezelt "konszenzus" -, hogy vasi földijeink között nincs senki, aki nagyobb szerepet töltött volna be a magyar nemzet XX. századi történetében, aki nagyobb hírnévre tett volna szert a nagyvilágban, s akit nyilvános életében szélesebb körű és mélyebbről feltörő szeretet és elismerés övezett volna, mint az egyszerű hegyháti földművesek fiát, Mindszenty Józsefet. S ha hozzátesszük ehhez azt a szomorú bizonyosságot, hogy a legtöbb értetlenség is az ő törekvései körül homálylott, és a legtöbb gyűlölet is az ő személye körül bugyogott fel, akkor csak egy okkal több, hogy úgy érezzük: sok itt a megismerni- és tisztáznivaló.
-----A bíboros-hercegprímás előtti tisztelgés magában foglalja a mi kis külön tiszteletadásunkat egykori munkatársunk emléke előtt: Pehm (Mindszenty) József zalaegerszegi plébános, majd veszprémi püspök, az egyháztörténet tudós kutatója 1940-44 között tagja volt a Dunántúli (Vasi) Szemle szerkesztőbizottságának, neve megjelent folyóiratunk impresszumában.
-----Ezúton is megköszönöm szerzőinknek, hogy lehetővé tették számunkra ezt a tiszteletadást. A 432., 450., 482., 490., 528., 533. és 536. oldalon látható képek a bíboros-prímás egyik testvérhúgának unokája: Fukszberger Imre csehimindszenti polgármester családi gyűjteményéből valók. Közlésük lehetővé tételéért neki mondok köszönetet.

Gyurácz Ferenc
főszerkesztő