Csapó Tamás - Lenner Tibor:

Sárvár történeti földrajza és településmorfológiája

------------------------------A tanulmány bemutatja a település funkcióinak alakulását és a beépített terület nagyságának változásait az egymást követő történelmi korszakokban. Sárvár mai beépítése városiasabb, mint általában a hazai kisvárosoké, mindez korszakokon átívelő erős városi funkcióival és régi polgári hagyományaival függ össze. Lakásállománya fiatalabb és magasabb komfortfokozatú, mint a kisvárosoké általában. A város funkcionálisan jól tagolhatóan, a kisvárosokra jellemző övekre különül el. Markáns a városmagja, amit a városias beépítésű lakóöv vesz körül. A kisvárosokhoz képest nagy és fejlett az ipari övezete. Jelentős rekreációs és üdülő övezete erős idegenforgalmi szerepkörével kapcsolatos.

 

 

 

 

 

Lőcsei Péter: Weöres- mozaikok VI.

"Cimborám" - "Kedves Neuraszténiás Sanyi Barátom"
(Diáktársak, barátok levelei Weöres Sándornak)

------------------------------Weöres Sándor diákkori leveleiből tíz jelenik meg a forráskiadásban. Belőlük következtetni lehet a fiatal költőt és barátait foglalkoztató néhány kérdésre. A bevezetőben szerepel egy válogatás azokból a versekből, amelyek a Hideg van (Pécs, 1934.) című kötet megjelenése előtt láttak napvilágot a helyi és az országos lapokban, folyóiratokban.

 

 

 

 

 

 

Békés Márton:

Bajcsy-Zsilinszky Endre és Sértő Kálmán Szombathelyen
(Egy irodalmi délután a források tükrében)

------------------------------A két világháború közötti Magyarország legendás ellenzéki politikusa, Bajcsy-Zsilinszky Endre a Faludi Ferenc Irodalmi Társaság meghívására 1934. január 13-án este vonattal Szombathelyre érkezett, és másnap a Kultúrpalotában előadást tartott, Korunk evolúciója címmel. A politikussal együtt érkezett és lépett fel az ellentmondásos személyiségű fiatal költő, Sértő Kálmán. A mikrotörténeti jellegű tanulmány fiatal szerzője részletesen feltárja a 70 évvel ezelőtti esemény történetét, levéltári források, a korabeli sajtó és a résztvevők visszaemlékezései segítségével.

 

 

 

 

 

 

Szilágyi István:

Egy évforduló évfordulóján
(Emlékezés a Hefele-kiállításra - könyvészeti adalékokkal)

------------------------------Hefele Menyhért (Melchior Hefele) a szombathelyi székesegyház és sok más neves épület tervezője halálának 200 éves évfordulóján, 1994-ben nagy sikerű kiállítást rendeztek a Szombathelyi Képtárban. Erre emlékezve a szerző értékes könyvészeti adalékokkal egészíti ki a nagy későbarokk építész bibliográfiáját.

 

 

 

 

 

Brenner Vilmos:

Mediterrán úti élményeimből
Gondolatok és megfigyelések
II.rész

------------------------------Az ismert polgárcsaládból származó szerző 1956 végén Ausztriába emigrált. Az azóta eltelt évtizedekben - feleségével sok-sok hajókirándulást tett a Földközi-tengeren, meglátogatta a medence számos partvidékét, Marokkótól a görög szigetekig, Mallorcától Alexandriáig. Kétrészes munkája művelődéstörténeti és néprajzi megfigyelésekben gazdag, élvezetes stílusban megírt útirajz.