PETE GYÖRGY

 

VASI ÁLMOK ÁLMODÓJA

PUSZTAY JÁNOS: BÚCSÚ VÁRAMTÓL*

 

 

----------------------------------------"Csak akkor születtek nagy dolgok, / ha bátrak voltak, akik mertek" - írta Ady. Közismert: Pusztay János a nagy dolgokat akaró bátrak közé sorolható, mind oktatói, szervezői, mind tudományos, közéleti tevékenysége okán, amelyet Szombathelyen, Vas megyében és azon jóval túlterjedően is kifejtett és kifejt.
-----Új könyve az 1994 és 2004 között írott közéleti, tudománypolitikai, megye- és várospolitikai írásaiból ad közre bő válogatást. Első benyomásunk alapján akár ide illeszthetnénk mottónak Karinthy Frigyes Ady-paródiájának parafrázisát: "Hát maga megbolondult? / Hát maga megbolondult? / Mindig csak ezt mondja? / Mindig csak ezt mondja?". Hiszen az írások mindegyike arra keres választ más-más aspektusból, hogyan lehetne régiónk sikeres, versenyképes, hogyan válhatna Szombathely e régió - mindenekelőtt szellemi, kulturális - központjává, ami szerzőnk nézete szerint automatikusan megalapozná, magával hozná a térség gazdasági növekedését, fejlődését, az életviszonyok javulásának lehetőségét. (Olvasóink engedelmével itt most nem térnék ki fontos és értékes finnugrisztikai írásaira, azok értékelésére, mert - végső soron - ugyanehhez a vezérmotívumhoz kapcsolódnak, csak éppen konkrét, szakmai tennivalókra, lehetőségekre utalva.)
-----Írásaiban koncepciót vázol fel a politika számára. Mire épül ez a koncepció, és mi a lényege?
-----Szerzőnk a térség reális adottságait veszi számba, a meglevőre épít, nem kerget délibábokat. A statisztikai tények alapos elemzése azt bizonyítja, hogy hosszú távon e térség mai, relatív előnyei (viszonylag magas GDP, alacsony munkanélkülségi ráta stb.) rövidesen elenyésznek, hiszen ezek olyan konjunkturális, helyzeti előnyök - a határközelség, a viszonylag jól képzett munkaerő és az infrastruktúra viszonylagos kiépítettsége -, melyek csak addig kihasználhatóak, míg az ide települő, és jóformán csak betanított munkásokat igénylő és foglalkoztató multiknak nem lesz olcsóbb továbbállniuk a nálunk még olcsóbb kelet-európai, ázsiai térségekbe. (Ez a folyamat már meg is indult és folytatódik.)
-----Mik lehetnek, lehettek volna a kitörési pontok? Pusztay szerint elsősorban a felsőoktatás és általában az oktatás és a tudományos kutatás fejlesztése, a magasan kvalifikált munkaerő-kínálat, és az innovációs képesség, kapacitás bővítése, amely itt tartja, megtartja a beruházókat, érdekeltté teszi őket a fejlesztésekben, lehetőséget nyújt a hazai beszállítások növelésére, a tudományos műhelymunka fejlesztésére, kutatóbázisok létesítésére.
-----Másodikként az idegenforgalom fejlesztése, mely a gyógy- és termálturizmus mellett elsősorban a sokrétű, gazdag kulturális kínálatra kell, hogy épüljön. (Fesztiválok, tudományos konferenciák, művészeti és sportrendezvények stb.) Erre predesztinálja a megyét, Szombathely városát kedvező földrajzi elhelyezkedése, a hármas határ közelsége, a Borostyánkő út tradíciója és főleg a Burgenlanddal kiépült szoros kapcsolatok. Az alapok is megvannak: a Berzsenyi Dániel Főiskola, a Markusovszky Kórház, az Egészségügyi Főiskola, a Bartók-szeminárium, az Urbanisztikai Nyári Egyetem, a Képtár, a Bartók-terem, a múzeumi hálózat. Ámde ezeket bővíteni, fejleszteni kellene, s főként egységes koncepció alapján működtetni. A hiányzó intézményeket (színház, sportcsarnok, konferenciaközpont stb.) pedig meg kell építeni. Ceterum censeo: mindenekelőtt a Szombathelyi Főiskolát egyetemmé kell fejleszteni. Dióhéjban ezek Pusztay művelődéspolitikai, térségfejlesztési koncepciójának fő vonalai, s a kötet valamennyi írása azért íródott meg az elmúlt tíz esztendő során, hogy ezeket a tényeket és konklúziókat sulykolja, ezt a koncepciót elfogadtassa Vas megye és Szombathely vezetőivel és a közvéleménnyel.
-----Nos, e könyv arra is bizonyság, hogy ha szavakban elfogadta is, ha programjába felvette is a politika e koncepció számos elemét, lényegében az egymást váltó, különböző pártösszetételű politikai garnitúrák vajmi keveset tettek (tudtak tenni?) a célok megvalósítása érdekében a rendszerváltás óta eltelt 15 év alatt.
-----Pusztay János tudja, ki is mondja, hogy ez nem csupán bűn, ez súlyos, talán jóvátehetetlen hiba. Mert úgy léptük át minap az Európai Unió köszöbét, hogy időközben Vas megye leértékelődött, az általa elképzelt perspektíva egyre távolodik, egyre megvalósíthatatlanabbnak tűnik, és se központi, se elszánt, áldozatkész helyi akarat nem érzékelhető e célok megvalósítására. A verseny eldőlni látszik: Szombathely nemhogy régióközpont nem lehet, de a marginalizálódás réme fenyegeti a térség virulensebb, áldozatot hozni inkább képes központjaihoz viszonyítva.
-----Így tehát szerzőnk, aki a népmesék legkisebb fiújaként szülővárosába hazatérve, tudását, tapasztalatát hazahozva harcba szállt álmai - mellesleg megvalósítható álmai - beteljesítéséért, csalódva elkönyveli kudarcát, levonja a tanulságokat, és kihátrál, visszavonul a közéletből.
-----Sok szempontból vizsgálhatnánk, elemezhetnénk, értékelhetnénk a könyvet, ám e recenzió keretében most csak egy kérdést teszünk fel: mi indokolta, hogy egy ilyen dokumentum-gyűjteményt a szerző megjelentessen 2004-ben? Regisztrációs, archiváló szándék? Önmagyarázás: "nem rajtam múlt"? Új impulzust adni az ügyeknek? Vélhetően mindhárom, de ha valami igazi értelme van, akkor ez csak az lehet, hogy újólag állásfoglalásra késztessen bennünket, az állóvizet ismételten felkavarva, az új helyzetben, az Európai Uniós Magyarországon feltegye a fent vázolt alapkérdéseket: mit akar Vas megye és Szombathely? Mi a jövőképe, van-e egyáltalán a puszta választási szlogeneken kívül? Ámde ez a lehetőség - az alapkérdések új átgondolásának lehetősége - nagyon illuzórikus. Ehhez valami még kellett volna a kötetben. Egy olyan új röpirat, vagy legalább egy olyan új, mozgósító előszó, replika, amelyik személyesen megszólít valakit, valakiket, minisztert, megyei-városi vezetőket, testületeket, valamiféle választ provokálandó!
-----A "búcsú", illetve a közügyekből való kivonulás posztmodernkedő, játékos póza, mely a címadásban is - ha nem is szerencsésen - tetten érhető, erre aligha alkalmas. Sajnos, újabb korunkban a vezetők nem szoktak meghatódni, magukba szállni csupán azért, mert egy jobb sorsra érdemes ügyet és azt képviselő embereket elejtenek ilyen-olyan szempontokra, nehézségekre hivatkozva. Hiszen ha a választási ígéretek nem teljesítése sem zavarja őket, akkor ugyan miért zavarná őket egy tudós tanárember siráma.
-----Itt felmerül a másik kérdés: Pusztay János ugyanis nem csupán egyszerű tudós tanárember. Eddigi élete során mindig, már az előző rendszerben is, beletartozott a tudomány- és oktatáspolitika bensőbb és felsőbb köreibe, és épp emiatt sokkal nagyobb lehetőségek, szakmai és politikai felvértezettség birtokában tűzhette ki célul - mindenki által elismert és tisztelt bátorsággal és elszántsággal - a Szombathelyi Egyetem megalapozását és létrehozását. Azaz régi - ma már némileg rossz csengésű - lukácsista terminológiával: a "hatalom védte bensőség" előnyös helyzetéből, két cikluson átívelő baloldali-liberális megye- és városvezetés, reprezentatív civil szervezetek támogató hátterével. Miért nem sikerült megvalósítani álmait? (Kivéve annak egy-egy részletét, melyek természetesen fontos és megbecsülendő eredmények.)
-----Itt jön a végső kérdés: miért nem volt és miért nincs igazi akarat a helyi hatalom mindenkori birtokosaiban, hogy ne csupán szavakkal, ne csupán fél szívvel, hanem teljes erővel és áldozatokat is vállalva harcoljanak egyetemért, színházért, regionális pozíciókért? Erre a kérdésre könyvében nem keres választ Pusztay János. A recenzensnek nem kompetenciája, hogy válaszokkal szolgáljon. (Noha más egyebek mellett kezdeményezője és részese volt például azoknak a harcoknak - még a nyolcvanas évek elején -, amelyek egy állam által finanszírozott, önálló szombathelyi színházi társulat létrehozását célozták, s amelyet - noha az akkori kultúrtárca ide akart telepíteni - azért kapott meg Szombathely helyett Zalaegerszeg, mert Vas megye vezetőiben nem volt rá megfelelő fogadókészség.)
-----Az olvasóknak persze kétségtelenül lehet, lesz mindenről véleményük azoknak a kedvezőtlen folyamatoknak az ismeretében, amelyekről már a fentiekben említés történt. A kedvezőtlen folyamatok hátterében ugyanis nehéz nem észrevenni a hosszú távú, humán értékekre kiemelten alapozó jövőkép, és az azt érvényesíteni tudó lobbiképesség hiányát.
-----Lehet, hogy végső soron ebben a megye és a megyei jogú város közönsége számára szemnyitogató szándékban ragadható meg a könyv lényegi üzenete? Apellálni a néphez? Ha igen, a szándék tiszteletre méltó, de sajnos, a könyv eddigi visszhangja azt mutatja, hogy politikai és médiatámogatás nélkül ez sem megy.
-----Mégis, bízzunk abban, hogy Pusztay János sokak által igenelt és támogatott nagyívű elképzelései, melyeket e könyv írásai összegeznek, mégiscsak erősítik, erősíthetik mindazokat, akik Vas megye javán gondolkodnak, azon munkálkodnak a maguk helyén. S bízzunk abban is, hogy lesznek idők, mikor együtt örülhetünk, mert azok is "bátrak lesznek és mernek", akiktől vasi álmaink megvalósulása a leginkább függ.

 

JEGYZETEK

* Savaria University Press, Szombathely, 2004. 131 old.