PETE GYÖRGY

 

A MEGHARCOLT HARC

FÜR LAJOS EMLÉKIRATAINAK ELSŐ KÖTETÉRŐL*

 

"Nekem a legszebb álmom vált valóra, amikor a szovjet csapatok kivonultak Magyarországról. A kivonulással kapcsolatos tárgyalások sokkal nehezebbek voltak, mint ahogy azt a közvélemény ismeri. Fenyegetésekkel tarkított megbeszéléseken a szovjetek az itt hagyott objektumokért kétmilliárd dollárt követeltek, pontosan annyit, mint amennyivel nekünk tartoztak. Nem voltunk hajlandók aláírni azt a biztonsági záradékot sem, amely korlátozta volna szuverenitásunkat más szervezetekhez való csatlakozás esetén. Ennél az asztalnál ült a szovjet kormány képviselője és közölte, ha nem írjuk alá a megállapodást, nem vonulnak ki a csapataik az országból. Nem voltak könnyű órák... S mindazok, akik akkor azt tanácsolták, hogy tegyünk engedményeket, ma hallgatnak. Emlékezzenek csak vissza! Hányan és hányan bírálták a magyar kormányt a Szovjetunióval folytatott politikájáért az elmúlt másfél évben? Tény: a politikust azon mérik, hogy mi történt, és nem azon, hogy mi történhetett volna. Könnyű elfeledkezni arról, hogy mi mondtuk ki, hogy amennyiben nem oszlatják fel a Varsói Szerződést, kilépünk belőle, hogy nem voltunk hajlandók aláírni a KGST utódszervezetének megalakítását előkészítő dokumentumot, s még könnyebb fátyolt borítani azokra a tanácsokra, amelyeket arra nézve kaptunk, hogy legyünk óvatosabbak. Mindezt azért mondom, mert könnyű most a dolgokat más színben feltüntetni, bagatellizálni... Lassan azon sem csodálkoznék, ha előbb-utóbb valaki büszkén magának tulajdonítaná a kalasnyikov-botrányt, miszerint ő előre látta a helyzetet, és tudatosan készítette elő a kereskedelmi ügyletet."

Breitner Miklós-Tamás Ervin: Antall József: 1992-ben érzékelhető javulás várható.
Exkluzív interjú a miniszterelnökkel. Népszabadság 1991. dec. 31.

 

----------------------------------------Für Lajos emlékirata műfaji remeklés. Egyszerre ad precíz, minden részletre kiterjedő történelmi képet a Varsói Szerződés megszüntetésének diplomáciai eseménytörténetéről, ezzel párhuzamosan a szovjet csapatok Magyarországról való kivonulásáról, az ekörüli elszámolási hercehurcáról, másrészt ezeknek a nemzetünk szempontjából létfontosságú eseményeknek emberi dimenzióiról. Együtt látjuk színét és visszáját, a történész ugyanis írói eszközökkel, remek háttérrajzokkal, a feszült, drámai szituációkban nagy beleérzőképességgel, hús-vér emberekkel jeleníti meg a történéseket. Az író azonban mégsem tolakodik a krónikás, az objektíven mérlegelő történész elé, hanem hitelesíti azt.
-----Für Lajos tisztában van témája korlátaival. Maga hangsúlyozza: "súlyos aránytévesztés, vagy egyenesen arányvesztés lenne, ha a Varsói Szerződés megszüntetésében Magyarországnak, netán a parlamentnek vagy a kormánynak döntő, meghatározó szerepet tulajdonítanánk. Hiszen tudjuk valamennyien, hogy ennek megszűnésében világpolitikai tényezők közreműködése játszott meghatározó és döntő szerepet. Azok a tényezők, amelyek nem csak térségünk, de a világhatalmi erőtér átrendeződésében is gyökeres elmozdulást hoztak..."
-----Valóban, a tárgyalások ismertetése során mindig utal arra, hogy bizonyos döntések hátterét nem tudja, nem tudhatja, mert a kulisszák mögötti nagypolitikai kompromisszumok - ha sejthetők, ha feltételezhetők is - tényszerűen nem ismerhetők. Gorbacsov és Bush, illetve a világpolitika nagy horderejű ügyei: a bécsi hagyományos fegyverzetcsökkentési tárgyalások alkui, az Öböl-háború és az egységes Németország létrejöttének szükségszerűsége óhatatlanul döntően hatott a Varsói Szerződés jövőjére, de ezekbe a kártyákba senki sem látott bele azok közül, akik az asztalnál ültek.
-----De Für Lajos történész: azt is tudja, és hangsúlyosan ki is mondja idézett mondatát folytatva: "Ám ugyanilyen aránytévesztés lenne, ha nem vennénk figyelembe azt, hogy Magyarországnak igen jelentős szerepe volt a Varsói Szerződés megszüntetésében." Ez művének központi gondolata, leghangsúlyosabb üzenete. A könyv magja, döntő része ennek a magyar szerepvállalásnak a bemutatása, elemzése a tárgyalásokon. Itt is felhívja azonban a figyelmet arra, hogy "Történészi szemmel nézve igencsak elemi gond: nincs mindenre adat, hiányoznak a szükséges források, vagy kútfők. Nem rögzíthető pontosan az esemény időpontja és helye, vagy éppen egyik sem..."
-----Mindez mutatja, milyen aggályos önkritikával megy elé a szerző a lehetséges kifogásoknak, mekkora erőfeszítéssel igyekszik elkerülni, hogy megalapozatlan állítások kerüljenek ki tolla alól. Éppen ezért, azt hiszem, bízvást állíthatjuk, a mű forrásértéke rendkívül nagy. S persze azért is, mert rendkívül sokféle forrást, dokumentumot idéz, használ fel művében (Országgyűlési Napló, külügyi jelentések, III/III-as anyagok, szóbeli információk, mások visszaemlékezései, korabeli sajtóanyagok). S ami talán még fontosabb: az anyag elrendezésének bravúros biztonsága, belső logikája, maga a szilárd szerkezet. Továbbá a stílus atmoszférateremtő, láttató ereje. Ez teszi letehetetlenül izgalmas olvasmánnyá a száraz szakmai fejezeteket is. Mindvégig ott munkál a műben a feszültség. Sikerül-e megvalósítani céljainkat, keresztülvinni az ellenzőkkel szemben akaratunkat? Sikerül-e fokozatosan szövetségesekké tennünk partnereinket ebben a történelmi döntési folyamatban? Ott érezzük a hatalmas tét súlyát a veretes mondatokban. Ott érezzük a történelmet megélő, a történelmet csináló ember kételyeit, szorongásait, düheit és reményeit, és vele az olvasó azonosulni tud. Ez talán a könyv legigazibb erénye: be tud avatni minket is abba a folyamatba, amelynek során visszanyertük állami szuverenitásunkat. S ennél fontosabb írói célt aligha lehetne választani akkor, amikor a mindennapok léleknyomorító létharcaiban, vagy az alatt tengődve a magyar nép lelkéből lassan-lassan minden emelkedett érzés kiszorulni látszik, amikor minden emlék megfakul a média hazug és vásári kék-vörös gőzeiben, minden önbecsülés szétoldódik az egyetemes múltfeledés-felejtés dáridós-valóvilágos maszkabáljában.

MAGYAR SZEMMEL

Für Lajos műve tehát történelmi forrás, de egyben irodalmi és teljes mértékben szubjektív is ez a munka, melynek hőse a szerző maga. "Az én történelmem". Az átélt, belsővé lényegített történelemre is utal ezzel, de ez az én ebben az esetben nem csak a magánszemély, hanem a közösségi én. "Ami ebben a könyvben található - írja a szerző - ...magyar szemmel íródott. Határozottan, önérzetesen kell kimondani: könyvem középpontjában a közösségi szabadság visszaszerzése, az érte folytatott politikai küzdelem, másként szólva, a nemzeti önállóság-függetlenség, állami szuverenitásunk helyreállítása áll. ...ahhoz a nemzedékhez tartozom, amelyikben kinek-kinek a nemzeti függetlenség, az állam szuverenitás ügye szellemi-politikai hitvallásának szerves részét alkotta. S a jómagamét alkotja ma is...
-----Az olvasóban igen gyakran joggal fogalmazódhat meg a vád: elfogult vagyok. Ami számtalanszor, magam is tudom, igaz. Hiszen a szakmából is jól tudom, hogy a történeti források tömkelege között a naplók és az emlékiratok a szubjektív források csoportjába tartoznak. És miután itt tényekkel vegyített emlékeimet próbálom megírni, a dolgok-események és személyek megítélése igen gyakran lesz szubjektív. Egyoldalú, elfogult."
-----Ez viszont így: bevallva és vállalva, morális érték, és kiszámítható, tehát történelmileg hiteles írói magatartás.

HOGYAN LETTEM MINISZTER?

A kötet magánemberi vonatkozású fejezetei közül kiemelkedik a második, mely azt vizsgálja, elemzi, hogyan is került az "MDF legnépszerűbb politikusa" éppen a honvédelmi tárca élére - súlyos választási kudarca után?
-----Für Lajos 1990-ben Körmenden, Vas megye 5. választókerületében, szűkebb pátriájában indult harcba az egyéni mandátumért, de a kisgazda párt erkölcstelen "átszavazása" miatt az SZDSZ-es jelölt győzött a második fordulóban. Für Lajos hatalmas megrázkódtatásként élte meg ezt a kudarcot, melynek hátterében elvtelen alku állt: a kisgazdák egy szentendrei kompenzáció reményében megszegték a második forduló előtt megkötött megállapodást, miszerint a jobboldali pártok egymás javára visszalépnek (A sors fintora: az SZDSZ ugyan visszaléptette jelöltjét, de Szentendrén így sem a kisgazda jelölt győzött.)
-----E fejezetben remek "látleletet" ad a szerző a kormányalakító grémiumról, mindenekelőtt Antall Józsefről, hozzá fűződő ambivalens viszonyáról. A jelölés nehézségeiről, bizonytalanságairól (Raffay-ügy). Für Lajos nem akart honvédelmi miniszter lenni, de fegyelmezetten, bár húzódozva elfogadta. Ő kisebbségügyi miniszter szeretett volna lenni, ám ilyen minisztériumot Antall nem vállalt fel. "Tudom, nem éppen hízelgő magamra nézve, így utólag mégsem írhatok mást: akit lehet, le kell kenyerezni gondolhatták. De legalább a közelébe vonni, , hogy jobban rajta tudja tartani a szemét. Inkább befogni - és ha lehet, betörni a rakoncátlan csikót, mert ha szabadon marad, kedve szerint ficánkolhat, vagy éppen tilalmasban bóklászna, eltévelyegne! Így lettem honvédelmi miniszter, ezért is kellett annak lennem." Tegyük hozzá: az egyetlen kormány-tag az MDF alapító atyái közül. A fejezet nagy pontossággal, differenciáltsággal mutatja be a személyiségek szerepét az első kormánylista kialakításánál. Alapos bepillantást enged az olvasónak a kulisszák mögé, amivel valószínűsíti, hogy emlékiratának készülő második kötete: "A Fórum. Egy mozgalom felfutása és széthullása" igazi szenzáció lehet.

ANTALL JÓZSEF NAPJA, 1990. JÚNIUS 7.

Vizsgáljuk meg, hogyan ragadható meg - mint cseppben a tenger - Für Lajos alkotói módszere talán az egész könyv legdrámaibb fejezetében, az ötödikben.
-----Ez a fejezet a Varsói Szerződés Politikai Tanácskozó Testülete - a VSZ tagállamai legfelsőbb vezetőinek fóruma - 1990. június hetedikei, moszkvai sorsdöntő üléséről számol be, amelyen a magyar küldöttség - szembeszállva a közakarattal - kiharcolja, hogy a Varsói Szerződés átalakítása helyett annak felülvizsgálata, azaz potenciális megszüntetése kerüljön határozatba. Ez volt az áttörés, a kezdet, mely rövid néhány hónap alatt meg is termi gyümölcsét. És ez Antall József és a magyar küldöttség politikai tette volt, elvitathatatlanul. Ezzel az akarattal jöttek Moszkvába, erre szólt a kormányprogram és a parlament által szentesített mandátumuk, de azt az akaratot érvényre juttatni nem volt könnyű, hallatlan bátorság kellett hozzá.
-----Für Lajos mesterien szerkeszt. Az indulás képeihez 1956. október 30-31-i utazása emlékeit kapcsolja, amikor mint a Debreceni Forradalmi Bizottmány tagja Budapestre, a parlamentbe hozzák azt a 4 pontos petíciót, melynek egyik pontja épp a Varsói Szerződés felmondását, a szovjet csapatok kivonását követelte. A fejezet végén pedig, amikor a Szovjetunió hadügyminisztériumában pokoli nyomás alá helyezik a magyar küldöttséget a szovjet főtisztek, a novemberi orosz megszállás, letartóztatása, megaláztatása képei sorjáznak, s motiválják a szembeszegüléshez szükséges dacot, öntudatot.
-----A repülőgépen Moszkva felé tartva, a bizonytalanságban, kétségek között őrlődve Antall azt kérdezi tőle: "Visszajövünk, Lajos?" Für Lajos válasza: "Visszajövünk, Jóska?" Hátborzongató kép, ahogy "egy-két magyar összehajol", mint egykor Sztambul felé ügetve, vagy éppen Maléterként útban Tökölre Szerovhoz. Örök magyar sorsképlet. Ismétlődik? Megrendítő, ahogyan a mélytudatba pillanthatunk, abba a szívet-lábat remegtető kételybugyorba, ahonnan ki kell jönni, fel kell emelkedni, hogy lesz ami lesz, megalkuvás nélkül képviselhessék a nemzeti akaratot. Mert tudják, árral szemben kell úszniuk, egyedül.
-----S a helyzet "tovább fokozódik" a megérkezésük után. A moszkvai nagykövetségen újra szembesülniük kell saját öröklött, kishitű apparátusuk ellenállásával. Mindenki istenkísértésnek tartja a magyar szándékot, s megpróbálják lebeszélni Antall Józsefet arról, hogy felvesse a VSZ megszüntetésének gondolatát. Érveik: 1. elszigetelődünk, egyetlen tagország sem akarja ezt, még a lengyelek, csehek, még az NDK sem. 2. a bécsi hagyományos fegyverzetcsökkentési tárgyalások eredményei, sőt a német újraegyesítés szenvedhet csorbát, ha előállnak követelésükkel. 3. a nyugati nagyhatalmak követségei sem ajánlják ezt, óvnak a meggondolatlan lépésektől. 4. veszélybe kerülhet a gorbacsovi peresztrojka, fenyeget a visszarendeződés veszélye stb.
-----De jön Antall válasza: ha most nem vállaljuk ezt a lépést, csak nehezebb és rosszabb feltételek között tehetjük, ha tehetjük egyáltalán. Egyébként is parlamenti felhatalmazásunk kötelez. Azaz "Ugocsa non coronat!"
-----És másnap délelőtt soros elnökként Antall előterjeszti a magyar napirend-módosító indítványt. Ne a VSZ keretein belüli együttműködés korszerűsítéséről, demokratizálásáról, a VSZ átalakításáról, hanem jellegének, funkcióinak, működésének felülvizsgálatáról, és esetleges gyökeres átalakításáról tárgyaljanak. A kocka elvettetett, s a megdermedt levegőben nemsokára csak egyetlen hang hallatszik, Gorbacsové: Ták háráso!
-----S a nap végén a határozatban ott áll, hogy a VSZ felülvizsgálatát októberig el kell végezni az Antall javasolta formában. Felállhat az ezzel megbízott Kormány-meghatalmazottak Ideiglenes Bizottsága. A felülvizsgálat anyaga a PTT novemberi, Budapesten tartandó ülése elé kerüljön.
-----Senki, Gorbacsov sem akarta, gondolta akkor, hogy ez a határozat a VSZ felszámolásának kezdete. De az lett. S ahogy Für Lajos fogalmazta: "A frontáttörés elkezdődött. És a sikeres áttörés, bármit mondjon is a világ, a magyar kormány, nem utolsósorban a magyar kormányfő érdeme volt. A berlini falat némi magyar segédlettel a németek, de a Varsói Szerződés konok-kemény falát a magyarok törték át." És visszajöttek.
-----A fejezet külön értéke a sok kiválóan megrajzolt portré. Gorbacsové, Jazové, Lusevé, Lobové, remek dramaturgiai érzékkel felidézett tárgyalások, viták teszik tapinthatóan életközelivé ezt az eseménysort, mely elindítójává vált a VSZ felszámolásához vezető további eseményeknek.
-----A könyv ezután részletekbe menően nyomon követi a katonapolitikai események alakulását, mely fokról fokra meghozza a visegrádi országok felzárkózását a magyar álláspont mögé, úgy, hogy már szeptember-október során gyakorlatilag megszűnik a Varsói Szerződés katonai együttműködése. Természetesen a katonák heves ellenállása és utóvéd-harcai közepette. Ugyan a PTT november 4-i(!) budapesti ülését elhalasztották, de 1991. február 25-én Budapesten kimondatik a VSZ katonai szervezetének felszámolása, július 1-én pedig Prágában a VSZ politikai szervezete is megszűnik.

TOVARISCSI KONYEC!

Für Lajos könyve kimeríthetetlenül gazdag. S jórészt olyan titkokba avat be, melyek az átlagember, a "civil" elől mindig is rejtve voltak.
-----Ki tudhatta korábban, hogy atomfegyverek voltak telepítve Magyarországra?! Hogy mit is jelentett az valójában, hogy Magyarország a Varsói Szerződés tagja, micsoda totális katonai és politikai kiszolgáltatottságot. A magyar haderő 2/3-ad része, a 150 ezer főből 100 000 alá volt rendelve a Déli-hadseregcsoportnak, és potenciális feladata a NATO észak-itáliai bázisainak megsemmisítése volt. Egységes légvédelmi és légi irányítási rendszer, egységes, orosz nyelvű riasztási és mozgósítási rendszer cementezte össze a vsz-t, s a döntéseket egy általunk befolyásolhatatlan orosz parancsnoki szisztéma hozta meg. Ki tudta, hogy 1990-ben, a csapatkivonások kezdetén mintegy 100 településen 6000 katonai objektumban, 100 380 szovjet katona és polgári alkalmazott teljesített szolgálatot Magyarországon? S ki tudja, hogy az első szabadon választott magyar kormánynak miféle harcokat kellett megvívnia a kivonulást foggal-körömmel akadályozó és anyagilag követelőző katonai vezetők ellenében, hogy végül 1991. július 16-án Silov tábornok utolsóként áthaladjon a záhonyi hídon. Ki tudja, hogy az elszámolási vitára csak több mint egy évvel később, 1992 novemberében kerül pont, amikor az Antallnak hálás Jelcin (a moszkvai puccs idején a magyar miniszterelnök elsőként állt ki mellette) Gracsov követelőzését egyszer s mindenkorra lesöpri az asztalról, s megvalósulhat a nullszaldós megoldás.
-----A könyv részletesen foglalkozik azzal a két belpolitikai indíttatású eseménnyel is - az 1990. októberi ún. taxis blokáddal és a kalasnyikov-botránnyal, - melyeknek máig tisztázatlan a háttere. Csak annyi bizonyos, hogy ezek az események azon erők kezére játszottak, akik váltig, a legeslegutolsó percig akadályozni próbálták a Varsói Szerződés megszüntetését, majd puccsal próbáltak olyan hatalomváltást rákényszeríteni Oroszországra, melynek következményei beláthatatlanok lettek volna. Mert nem lehetünk naivak, voltak és vannak erők Magyarországon is, melyek nem örültek együtt a többséggel, amikor nemzeti szuverenitásunk helyre állt. Für Lajos nem is rejti véka alá szomorúságát emiatt.
-----"A szabadság pillanatait méltóképpen kell - vagy kellett volna köszönteni" - mondja végezetül. S ez a kényszeredettség mintha azóta is béklyózná a lelkeket.
-----Akik azonban elolvassák Für Lajos remek munkáját, azokban a büszkeség és az öröm érzése biztosan fellobog, mert sorsfordító nagy dolgok történtek 1990-1991-ben, s a jól végzett munka, a megharcolt harc öröme sohasem múlik el.

 

JEGYZETEK

* Für Lajos: A Varsói Szerződés végnapjai - magyar szemmel. Kairosz Kiadó, Bp. 2003. 354 old. + Melléklet (Az én történelmem I.)