------------------------------Szolgálatban. Dr. István Lajos 80 éves. Szerkesztette: Pusztay János. Savaria University Press, Szombathely, 2002. 280 old. (Documenta Savariensia)

Amint a cím is elárulja, prof. István Lajos 80. születésnapjára készült az 1999-ben egy, 2001-ben három kötetet megjelentető Documenta Savariensia sorozat legújabb kötete. A könyv István dr. 57 éves orvosi pályáját hivatott megjeleníteni. István Lajos dr. valóban gazdag életművet tudhat magáénak, amelybe a Vas megyei és részben országos vérellátó szolgálat és haematologiai disciplina megszervezésén kívül, a szerteágazó, figyelemre méltó tudományos, oktató és ismeretterjesztő munka is beletartozik. Az aláírás nélküli előszó méltatja az ünnepelt orvosi és közéleti tevékenységét, majd a kötet hozza a jubiláns tudományos, szakmai önéletrajzát, valamint irodalmi munkásságának jegyzékét, amelyet élete során részben egyedül, részben társszerzőkkel jelentetett meg. A felsorolt jegyzék értékét emeli, hogy ezek közül sok külföldön látott napvilágot, ill. az akkori Magyarország legigényesebb orvosi szaklapjában, a Markusovszky által alapított Orvosi Hetilapban jelent meg, amelynek szerkesztősége ünnepi tanulmány megírására is többször felkérte. Ezen kívül idetartoznak még a szakkönyvek, ill. az azokba írt fejezetek is. A legelső (újszülöttkori esetfeldolgozással foglalkozó) dolgozata a Gyermekgyógyászat című lapban 1951-ben látott napvilágot, míg az utolsók a könyv nyomtatásakor még meg sem jelentek, vagyis István dr. tudományos, szakmai tevékenysége még ma sem tekinthető befejezettnek. A könyv túlnyomó többségét István professzor tanulmányaiból történő válogatás teszi ki, ahol időrendi sorban általában a legfontosabbnak tartott tanulmányok rövid összefoglalója szerepel, de van olyan kényes téma is (pl. "1945. április 4. Korszakváltás a kórházak történetében" című), amelyet szó szerint hoz az ismertetett könyv. Ezen a szerkesztőség által felkért közleményben bő tere lehetett volna a politizálásnak, de István dr. egyszerűen a háború végét követő időszakban a kórházakban bekövetkezett szemléleti és működési változásokat írta le, mégpedig olyan korszerű felfogásban, amelyet még ma sem haladott túl az idő. A cikkek sokszínűsége feltűnő, amely István dr. széles érdeklődési körét és interdisciplinaris (szakmaközi) együttműködését jellemzi. Az utolsó közlemény ("Az oralis anticoagulans kezelés...") formabontó módon teljes részletességgel szerepel, még a köszönetnyilvánítás és a felhasznált irodalom is közölve van.
-----Az elmondottakat összefoglalva, egy ízléses kivitelezésű, igényes, tudományos szakirodalmi csokrot kap az olvasó, s ezzel a csokorral mintegy tisztelegnek a kortársak és a megye a 80 esztendős István Lajos előtt. A kötetnek elsősorban orvostörténeti érdekessége van. Ha majd valaki a jövőben szakdolgozatában vagy az orvostörténelem bármely kérdésével kapcsolatban István professzorral foglalkozni kíván, ez a munka értékes összefoglalót adhat, bár a helyi és országos orvosi bibliográfiákban is feltalálhatók ezek az adatok. Sajnos a tudomány igen gyorsan változik, óvatos becslés szerint is 10 évenként megkétszereződik. A ma közreadott tudományos megállapítások (szemben a szépirodalommal) szinte már a megjelenés percében kezdenek halványodni, s állításait lassan felőrli az idő. Persze vannak időtálló megállapítások is, amik látszólag dacolnak az újjal, amelyek (még) nem estek áldozatul a korszerűsödésnek. Mert az új mindig a régi bedarálásából, újraemésztéséből és újrahasznosításából integrálódik.
-----Az elmondottak miatt vegyes érzelmekkel tartom kézben a szép kötetet. Célját ugyanis elérte, mert még életében méltó emléket állított egy országosan is kiemelkedő, mégis tipikusan szombathelyi tudósnak, aki életével rászolgált az ünneplésre, egyúttal bizonyította azon ismert mondás igazát is, miszerint a lángész 99%-ban perspiráció és 1%-ban inspiráció eredménye, vagyis minden tudós 99%-ban saját munkája, szorgalma, kitartása, azaz verejtékezése révén válik naggyá. E tekintetben István Lajos valóban példaképe lehet a mai fiataloknak. Ám, ha az ismertetett kötetet a sorozat előző kiadványaival összehasonlítom, akkor a dolog természete miatt nem jósolok nagy olvasói sikert a munkának, de talán nem is ez a célja a könyvnek. Az orvosok számára ugyanis sok érdekességet tartalmaz, de aránylag kevés aktuálisat, míg a laikusok számára a szakszöveg nem élvezhető. Kár, hogy egyes külföldön megjelent dolgozatnak csak az angol összefoglalója szerepel a könyvben, amely az angolul nem tudó Vas megyei olvasónak további nehézséget okoz. Talán érdekesebb lett volna, ha az ünnepi köszöntőkön (Budapesten és Szombathelyen) elhangzott méltatásokat, továbbá István dr. saját ars poétikáját közlik, s ezt a volt tanítványok és munkatársak tanulmányaival egészítik ki, mert az a kortársaknak újat, érdekeset és máshol meg nem található adatokat nyújtott volna.
-----Mindezek talán azzal is összefüggnek, hogy a sorozat arculata még nem igazán alakult ki. Bízunk benne, hogy szűkebb pátriánk képes olyan szellemi termékeket előállítani, amik elsősorban rólunk és nekünk (sokaknak) szólnak. Amikor most a legújabban megjelent emlékkötet pozitív oldalait méltatjuk, s a jubiláns professzort a Vasi Szemle hasábjain keresztül az olvasók és pályatársak nevében is köszöntjük, egyúttal érdeklődéssel és várakozással tekintünk a Documenta Savariensia elkövetkező kiadványaira.

Széll Kálmán