TIBOLA IMRE
nagyprépost

ÉRTÉKREND ÉS LELKI EGÉSZSÉG

Az aggasztó tények megértéséhez és a helyzet feloldásához mélyre, a gyökerekig kell ásnunk, és a terápiát ennek megfelelően kell elkezdenünk. Elkezdenünk - írtam -, mert hosszú időre van szükség, míg a népesség lelki egészségében javulást láthatunk majd. Véleményem szerint az értékrend témakörében kell keresnünk a megoldás kulcsát. Ezért a következőkben erre szeretnék koncentrálni.

AZ ÉRTÉKREND, MINT AZ EMBERI ÉLET ALAPVETŐ MEGHATÁROZÓJA

Első feladatunk az érték fogalmának tisztázása. "Általános értelemben az érték mindent magában foglal, ami az egyén vagy a közfelfogás megítélése szerint jó, gazdagító, kívánatos és hasznos. Ilyen értelemben beszélünk erkölcsi, vallási, művészi, esztétikai, tudományos, gazdasági, politikai, szociális stb. értékekről."
-----Az értékfilozófia rámutat az érték lényeg- és célszerkezetére. Arra, hogy az ember által megfogalmazható célok az emberi létben s egyáltalán, a lét alapjaiban gyökereznek. Ezért az értéket transzcendens valóságnak kell tekintenünk. Ez a megállapítás is megköveteli, hogy rangsoroljuk az értékeket. A prioritás nagyon lényeges követelmény az ember végső céljának elérésében. De a földi boldogulása érdekében is fontos a rangsorolás. Mivel az ember nemcsak testből, hanem szellemi, lelki összetevőből is áll, az anyagi értékeket meg kell előznie a szellemi értékeknek. Ezáltal alakul ki a helyes értékrend.
-----A korlátlan fogyasztásra és haszonra berendezkedés minden korban jelen volt egy szűk társadalmi rétegben. Napjainkban azonban olyan méreteket öltött, hogy a pénz, a javak birtoklása és az élvezetek keresése a mindennél, magánál a létnél is fontosabb érték helyzetébe került. Pedig az élet csak ott nyer teherbíró és beteljesítő mélységeket, ahol az egyéni létben, a társas kapcsolatokban és a környezettel való kapcsolatban a szellemi értékek elsősége érvényesül.1

A SZELLEMI ÉRTÉKRENDVESZTÉS SZOMORÚ KÖVETKEZMÉNYEI

A mentálhigiénés felmérés nem részletezi ezeket. Néhány szomorú tényre szeretnék rámutatni.
-----A szellemi értékvesztés a közös anyagi értékeink pusztításában, rongálásában is megmutatkozik. Például: a tömegközlekedési eszközök rongálása (üléshuzatok felszabdalása, graffiti-festés a külső burkolatokra), a közterületen elhelyezett padok összetörése, lefestése, vasútjelzők akkumulátorai, rézkábelei ellopása, magáningatlanok megrongálása.
-----Minden, ami a mindennapi emberi életünk folyamatát könnyebbé és szebbé tehetné, ki van téve a garázda emberek vandalizmusának. Nem is beszélve a bűnözés új és új típusairól hazánkban, amely már olyan méreteket öltött, amelyre nem volt még eddig példa történelmünk folyamán.

A SZOMBATHELYI EMBEREK ÉRTÉKHIERARCHIÁJA

1. EGÉSZSÉG

A válaszadók körében első helyen az egészség jelenik meg. Az egészség kimagasló értékelése - olvasatomban - jelentheti azt is, hogy ha ez nincs meg, az ember élete kevesebbet ér. Nem tud dolgozni, a családjának is kevesebbet adhat, a társadalom peremére szorulhat. A félelem a kitaszítottságtól, vagy attól, hogy másokra szorul, megszülheti azt a gondolatot, hogy a világ az egészségeseké. Aki beteg, nem teljes értékű ember, akár magzat, akár csecsemő, gyermek vagy öreg.
-----A válaszadók többsége valószínűleg elfeledkezett arról, hogy az egészségen kívül más, sokkal nagyobb erőforrások is léteznek az ember életében. Ráadásul még arról is, hogy a betegség nem mindig gátol meg valakit abban, hogy alkosson, hogy sikeres legyen és egy bizonyos területen akár ki is tűnjék munkájával, és így hasznos tagja legyen a társadalomnak.
-----A testi egészség mindenesetre nélkülözhetetlen az ember számára, de súlyosabb problémát jelenthet a társadalom számára a lelki egészség hiánya.

2. CSALÁD

A felmérés második helyen említi a család, a szeretet és a gyermek értékét. "Eszerint a család témakörével összefüggő, alapvetően humán értékek az elsőrangúak Szombathely felnőtt lakossága körében."2
-----Megnyugtatónak tűnhet számunkra ez. Meg kell említenünk ugyanakkor, hogy a világunkat általában jellemző változások hatásai gyökerében érintik a családokat és a házasságokat. Erre mutat például a házasságkötések és a születések számának drámai csökkenése. Az a tény, hogy válságba kerültek az európai családmodellek, ennek következtében idejétmúlt intézménynek tartják a házasságot. Sokan csupán élettársi kapcsolatot létesítenek, és minden megkötöttség nélküli életközösségben keresik egyéni boldogulásukat. A felmérés bizonyítja, hogy ennek ellenére is a közvélemény a családot tartja az emberi boldogság egyik legfontosabb eszközének és értékének.
-----"A szentírás, mellyel egybe cseng a sok évszázados tapasztalat, arra tanítja az emberi családot, hogy az emberi fejlődés, mely az embernek nagy java, nagy kísértéssel járhat: ha megzavarják az értékek rendjét, és a rossz összekeveredik a jóval, az egyes emberek és csoportok már csak a maguk érdekét nézik, másokét nem. Ebből következően a világ már nem az igaz testvériség tere, az emberiség növekvő hatalma pedig már azzal fenyeget, hogy magát az emberi nemet pusztítja el."3
-----A II. Vatikáni Zsinat a házasság és a család méltóságának megbecsülésére buzdít. "A személy, valamint az emberi és a keresztény közösség jóléte szorosan összefügg a házastársi és a családi közösség kedvező helyzetével, ezért mindazokkal együtt, akik ezt a közösséget nagyra értékelik, a keresztények is szívből örülnek azoknak a segítségeknek, melyek növelik az emberekben e szeretetközösség megbecsülését és az élet tiszteletét, segítik a házastársakat és a szülőket a maguk nagyszerű hivatásában, támogatják őket, és további jótéteményeket remélnek tőlük."4
-----"A polgári hatalom tartsa szent kötelességének, hogy elismerje, óvja és erősítse a házasság és a család igazi természetét, védje a közerkölcsöket és segítse a családok boldogulását. Biztosítani kell a szülők jogát ahhoz, hogy gyermekeknek adjanak életet, és őket a családi körben felnevelhessék.
-----A keresztény hívők - jól értékesítve az időt, és megkülönböztetve az örök értékeket a mulandóktól - kitartóan növeljék a házasság és a család megbecsülését mind életük tanúságtételével, mind pedig a jóakaratú emberekkel együttműködve. A nehézségeket leküzdve biztosítsák a családnak a szükséges dolgokat és mindazt, ami korunkban megkönnyíti az életet."5
A felmérési adatok nem beszélnek a gyermek elfogadásáról és a napjainkban jelentkező nagymértékű népesedéscsökkenés családokra kiható problémáiról.
-----Szó van viszont arról, hogy Szombathelyen minden kilencedik gyermek (11,7%) a normál családstruktúrától eltérő szocializációs környezetben nevelkedik. Ez mentálhigiénés szempontból magas számaránynak tekinthető.

3. AZ ANYAGI ÉRTÉKEK

Nem meglepő, hogy az értékrendszerben a pénz és ezen belül az anyagi javak előkelő helyet foglalnak el. Ezt azzal magyarázza a felmérés, hogy az átlagkeresetek alacsony szinten vannak, és ennek közérzetet befolyásoló hatása is van.
-----Nem kétséges, hogy az ember a kényelmesebb életet biztosító mind több és több anyagi érték megszerzésére törekszik. Nem szabad azonban figyelmen kívül hagynunk, hogy a legtöbb esetben a kapzsiság és bírvágy szociálisan érzéketlenné teheti az embert, és mély szakadékot képezhet a gazdagok és szegények között. Ennek kialakulását tapasztalhattuk meg a rendszerváltoztatás következtében is hazánkban. Amikor is a magántulajdont korlátozó és alacsony életszínvonalat nyújtó kommunista gazdasági rend hosszú évtizedei után egyszerre megnyílt a szögesdrót mögé zárt emberek számára egy jobb anyagi élet lehetősége, ezzel együtt azonban egy szélsőséges kapitalista szemlélet veszélye is.
-----Ezek után érthető, hogy a pénz és minden, ami az anyagi jólétet biztosítani tudja, előkelő helyet kapott a felmérésben, és háttérbe szorította a szellemi értékeket.

A HELYES ÉRTÉKREND MINT A PROBLÉMA MEGOLDÁSA

A szombathelyi polgárok értékrendjét nagyban befolyásolja a gyakorlati materializmus. Bár sokan vallásosnak, esetleg "a maguk módján" vallásosnak mondják magukat, gondolkodásuk, cselekedeteik azt mutatják, hogy a pénz és a tárgyak, a jólétet jelző használati dolgok megszerzését a hitnél, békénél, nyugodt életvitelnél fontosabbnak tartják.
-----Jóllehet a testi egészség nélkülözhetetlen az anyagi jólétet eredményező emberi tevékenységhez éppen úgy, mint egy bizonyos jó közérzet megteremtéséhez, de továbbra is kérdés marad, hogy mi lesz a lelki egészséggel? A testi egészség, szépség, ügyesség, az anyagi javak egyrészt változók és mulandók, másrészt nem az igazi emberi boldogság és jóérzés feltétlen forrásai. A szellemi, lelki értékek megléte teszi igazán boldoggá az embert.
-----Melyek ezek a lelki, szellemi értékek?
------ Az alkotás öröme. Egy művészeti alkotás megértése.
------ Ha az ember munkát és áldozatot vállal a közösség jólétéért.
------ Ha az emberbaráti szeretetből segítséget nyújt az elesetteknek s a bajba jutottaknak.
------ A szolidaritás azokkal, akik igaz és jó ügyért küzdenek, vagy szenvednek.
-----Az emberiség gondolkodásában vannak abszolút értékek, amelyek őrzik első, vagy előkelő helyüket az értékek ranglistáján. Ezek az ún. örök értékek az embernek mint teremtménynek a Teremtővel kialakított kapcsolatából, a hitből forrásoznak. Az örök értékek közé sorolom a családi élet Isten alkotta szentségét, a kölcsönös szeretettel és hűséggel elkötelezett, életre szóló szövetséget. Sajnos, ezen a téren nagyon sok hiányosság, eltévelyedés tapasztalható. A válaszadók értelmükkel, érzelmeikkel felismerik, hogy ez nagyon fontos, de úgy tűnik, cselekedeteik szintjén döntésük kérdésessé válik.
Örök érték az Igazság, a Jóság és a Szépség emberi manipulációktól mentes kategóriája is. Olyan cselekedetek és gondolatok, amelyek nem illeszthető be ezek valamelyikébe, igazi értéket nem képviselhetnek.
-----Beszélünk még olyan, ún. sarkalatos erényekről is, amelyek az emberi jellem kialakítását és megszilárdítását segítik elő: az okosság, a lelki erősség, az igazságosság és a mértékletesség.
-----Ezek és az ezekhez hasonló örök értékek megismerése és az értékskála első helyein való elhelyezése tudja biztosítani az embernek a nyugodt, kiegyensúlyozott, mások felé is békét és derűt sugárzó igaz emberi életet.
-----Ehhez szükséges önmagunk megismerése, rendszeres önvizsgálás (lelkiismeretvizsgálat), az értékelés és a választás képességének kialakítása és gyakorlása a mindennapi életünkben.
-----A szellemi és lelki, örök értékek elsőbbsége az értékek hierarchiájának skáláján áldozatot és küzdelmet követel az embertől. Isten ajándéka, a vallásos hit azonban erőt ad ehhez a küzdelemhez, amely végső soron ahhoz a boldogsághoz és lelki békéhez vezeti el az embert, amelyet a világ nem adhat meg nekünk.
-----Az ún. értékrend-vizsgálatok egy országban vagy kisebb területen is érdekes és fontos információkat közölnek az ott élők szokásairól, életelveikről, az alapértékek elfogadottságáról vagy elhanyagoltságáról.
-----A lakosság lelki egészségének felmérése pedig a szakemberek sokaságának nyújt lehetőséget arra, hogy valóban megtalálják azokat a pontokat, ahol segíteni tudják, illetve segíteniük kell egy egészségesebb közösségi lét kialakítását.

 

JEGYZETEK:

1 Magyar Katolikus Lexikon III.kötet 267. p. Szent István Társulat, Budapest 1997.
2 ÉLIÁS Zsuzsanna - RETTEGI Zsolt - STURCZ Ildikó - SZILÁGYI Enikő: Szombathely mentálhigiénés képe. In: Vasi Szemle, 2002. 2.szám, 165.old.
3 A II. Vatikáni Zsinat dokumentumai: Gaudium et spes I. rész III. fejezet: Az ember tevékenysége a világban 47. 679. p. Szt. István Társulat, Budapest 2000.
4 A II. Vatikáni Zsinat dokumentumai: Gaudium et spes II. rész I. fejezet: Az ember tevékenysége a világban 47. 691. p. Szt. István Társulat, Budapest 2000.
5 Uo. 698. p.