SZABÓ T. ATTILA

 

A NAGY ELŐDÖK PÉLDÁJA

TUDOMÁNYTÖRTÉNETI KÖSZÖNTŐ
A BERZSENYI DÁNIEL FŐISKOLÁN SZERVEZETT
"KÖRNYEZETVÉDELMI NAPOK" ELSŐ ELŐADÁSSOROZATÁHOZ

 

TISZTELT HALLGATÓSÁG! KEDVES BARÁTAINK!

--------------------Engedjék meg, hogy a Veszprémi Egyetem Tanárképző Karának Biológiai Intézetében, a Botanika és Zoológia Tanszékeken, a Limnológiai Kutatócsoportban és másutt dolgozó kollégák, az itt tanuló környezettan tanárok, környezetkutatók, környezetmérnökök nevében is tisztelettel, szeretettel és örömmel üdvözöljem a Berzsenyi Dániel Főiskola új előadássorozatát, a "Környezetvédelmi Napokat". Külön köszönet és elismerés illeti az új sorozat elindítóit és szervezőit, nem feledkezve meg arról, hogy ez a (remélhetőleg hagyományossá váló) előadássorozat egy hosszú fejlődési út újabb jelentős állomása. Ugyanakkor a főiskola egy lényegében új szervezeti egységének, a Kémia és Környezettudományi Tanszéknek első szakmai rendezvénye.
-----Az út, amely idáig vezetett - és amelynek 14 éven át cselekvő, 2001-től pedig már inkább szemlélő részese voltam, illetve vagyok - az 1980-as évek derekán, az élettudományi oktatás szombathelyi megszervezésével indult, az 1990-es években az egyetemi fejlesztések reményében, egyebek mellett az "Örökléstani és Környezettudományi Tanszék" megalakulásával folytatódott. Ebben az időben indult meg a főiskolán - a Kémia Tanszék kezdeményezésére - a környezettani oktatás. Nem rajtunk múlott, hogy csak most, az új évezred első teljes tanévében nyílt meg a környezettan tantárgy "teljes joggal" való fölvételének lehetősége a biológusok mellett a kémia és földrajz tanárjelölt hallgatók előtt is.
-----A kezdetek azonban időben messzebbre vezetnek, a természet- és környezetvédelem gyökerei nemzetközi szempontból is jelentős mélybe nyúlnak Vas megyében. Ezt talán a nemzetközi szakirodalom jobban számon tartja, mint azok, akik itt születtek, bár a vasi természetvédők többnyire a saját hazájukban is próféták voltak.
-----Aki volt már Kőszegen, látta a Festetics-Chernel-házon lévő emléktáblát, vagy járt a kőszegpatyi temetőben, az tudhat valamit arról, hogy milyen jelentős tudományos élet zajlott ebben a térségben a reformkorban. Aki járt a Chernel-kert kis múzeumában, az az eredeti dokumentumok fényében látta, hogy az 1800-as évek második felétől Chernel Kálmán, Chernel István, Herman Ottó és baráti körük jóvoltából olyan kezdeményezések indultak Vas megyéből, mint az első Madarak és fák napjának, vagy a magyar madártani intézetnek a megszervezése. Azt is tudja, hogy Kőszeg - Herman Ottó révén - egy évszázada közelebb volt Kolozsvárhoz - sőt talán Budapesthez, Bécshez, vagy a tudomány más fővárosaihoz is -, mint ma (SZABÓ és POZSIK 1989, 1990).
-----Ezen a ponton adjuk át a szót a Washingtonban dolgozó R. L. HATCHERnek (1996), aki a világ fenntartható fejlődésének kulcskérdéseit áttekintő, az Európai Unió fővárosában, Brüsszelben kiadott ENSZ/UNESCO-kötetben (NATH et al. 1996) egy ugyancsak amerikai szerzőre (NICOLSON 1978) hivatkozva a következőket írja (idézzük angol eredetiben és most frissen, erre az alkalomra készült magyar fordításban):
-----"Concern for the natural environment began to grow during the late 19th Century. The first conservation lobbying group, The Comons, Open Spaces and Footpaths Preservation Society, was founded in Britain in 1865. Four years later the British Ornithologists Union was formed out of concern for birds, particularly seabirds that were experiencig severe population decline at the hands of human hunters (Nicholson 1978).
-----In 1878 the first national park in the world, Yellowstone (USA), was founded, primarily for the purpose of preserving a unique and aesthetically pleasing landscape. This was the first time that land was set aside for protection from human interference...
-----The first government agencies for nature conservation were founded in two different countries in 1885. The United States created the Fish and Wildlife Service, and Hungary created the Centre for Research in Economic Ornithology . Both sought generally to address human environmental impact.
Nature conservation reached the international stage as a result of the Hungarian agency's initiatives. They first addressed public concern that the massive sloghter of insectivorous birds migrating through southern Europe would expose crops to major insect demage (Nicholson 1978). Hungary was then instrumental in initiating the first International Ornithological Congress in 1890, placing this issue on the international agenda. ...Public awareness was gaining momentum. In 1892 the Sierra Club was formed as the first non-governamental organisation (NGO) for political action on nature conservation."
-----A lényeget megőrző fordításban:
-----"A természeti környezet iránti aggodalom a 19. század vége felé kezdett élénkülni. A természet megőrzéséért ügyködő első csoport a The Commons, Open Spaces and Footpaths Preservation Society (Közterületeket, Parkokat és Ösvényeket Megőrző Társaság) 1865-ben alakult meg Nagy-Britanniában. Négy évvel később a madarak - elsősorban az ember általi vadászat miatt rohamosan fogyatkozó tengeri madarak - iránt érzett aggodalom létrehívta a British Ornithologists Uniont, a Brit Ornitológusok Egyesületét (Nicholson 1978).
-----1878-ban - főként az egyedülálló, esztétikailag kellemes tájkép megőrzése céljából - megalapították a világ első Nemzeti Parkját (Yellowstone, USA). A először történt meg, hogy egy földterületet azért különítettek el, hogy megőrizzék az emberi hatásoktól...
-----1885-ben megalapították az első természetvédelmi kormányzati hivatalokat két különböző országban. Az Egyesült Államok létrehozta a Fish and Wildlife Service-t (Hal- és Vadvédelmi Szolgálat) és Magyarország létrehozta a mai Magyar Madártani Intézet elődjét. Mindkét hivatal általános célja a környezetre gyakorolt emberi hatások vizsgálata volt.
-----A természetvédelem a magyarok kezdeményezésére emelkedett nemzetközi szintre. Ők adtak hangot először nyilvánosan annak az aggodalomnak, hogy a rovarevő vándormadarak tömeges lemészárlása Dél-Európában a termesztett növényeket sújtó rovarkárok tetemes növekedését eredményezheti másutt (Nicholson 1978). Magyarország úttörő volt az első Nemzetközi Madártani Kongresszus szervezésében (1890), és ezzel a kérdés nemzetközi szintre helyeződött. ...A közfigyelem erősödött. 1892-ben megalakult a Sierra Club, az első nem kormányzati szervezet (Non-Governamental Organisation, NGO), mely a természetvédelem érdekében végzett politikai tevékenységet."
-----Eddig az idézet. Ebben nemcsak az a figyelemre méltó, amit mond, hogy ti. "A_20természetvédelem a magyarok" - jelesen mindenekelőtt a Vas megyei Chernelek és baráti körük - "kezdeményezésére emelkedett nemzetközi szintre", hanem az is, hogy ezt nem mi mondjuk, hanem rólunk mondja a külvilág. A Környezetvédelmi Szakmai Napokat talán ezért sem volna indokolatlan a jövőben "Herman Ottó...", "Chernel...", vagy éppenséggel "Gonda György Emlékelőadásoknak" nevezni.
-----A Berzsenyi Dániel Főiskola elsőéves környezettan szakos hallgatóit ugyanis az első évfolyamtól kezdve egészen az új évezred küszöbéig az a Gonda György ismertette meg az emberiség határokon átnyúló globális és Vas megye sajátos, lokális és regionális környezeti gondjaival, aki nemcsak az idők folyamán különböző neveket viselő természet- és környezetvédelmi hivatal miniszteri rangú államtitkára volt (egy szakmai szempontból igen fontos időben), de "globálisan gondolkodó és lokálisan cselekvő" ember, a legjobb értelemben vett lokálpatrióta is.
-----Gonda György tudatos és önérzetes folytatója volt a legjobb vasi természet- és környezetvédelmi hagyományoknak. A hallgatók, a szak és a szakma nagy nyeresége, hogy - megfontolt szakemberként, gyakorlati tapasztalatokkal rendelkező politikusként és atyai jóbarátként - az első lépésektől kezdve egészen 2000-ig velünk lehetett.
-----Amikor megkértük utolsó előadásának megtartására, és beleegyezését kértük, hogy ezt az előadást kép- és hangszalagra vegyük, már nagyon beteg volt. Sejtettük, hogy utolsó alkalommal ülünk ott együtt, de örvendtünk és még reménykedtünk. Reményeinkben csalatkoztunk ugyan, de az együttlét szép emlékével gazdagabbak lettünk. Emlékezetünk tükrében még szebb, hasznosabb, maradandóbb ez az immár megismételhetetlen alkalom, mint amennyire azt a kép és a hang gépi eszközökkel őrizni tudja... Hiányzik, örökre hiányzik, sokszor nagyon-nagyon hiányzik a kép és a hang mögül az élő ember.
Aki szeretné őt felidézni, megismerni, az hallgassa meg, legalább így, utolsó főiskolai/egyetemi előadását, vagy legalább tekintse meg ennek egy-egy kiemelt részletét. Az előadás - és annak szerkesztett változata - szándékunk szerint rövidesen mindenki számára hozzáférhető lesz (BÉRES és mts. 2001).
-----A Környezetvédelmi Szakmai Napok új sorozatának ezen az első alkalmán ne csak a többé-kevésbé régi múltra vagy a jövőre gondoljunk, hanem a jelenre, a kortársakra is.
-----A jókívánságok ugyanis mindig a kortársaknak szólnak. Köszöntöm őket, a ma küszködőket, és kívánom, hogy méltón folytassák nagy elődeik örökségét. Azokét, akik "hozzáadták magukat a világhoz", és akiknek okos és jóakaratú tettei révén gazdagodott a világ.
-----Az ebben a köszöntőben idézett vasi emberek ilyenek voltak.

-----Veszprém, 2001. szeptember 23.

 

IRODALOM

----------BÉRES Cs., SZABÓ T. A. (szerk.), 2001, Gonda György ny. környezetvédelmi államtitkár utolsó főiskolai előadása. Bio Tár Electronic, Collecta Clusiana és Gramma sorozatok (Video-felvétel és kézirat. Előkészítés alatt. Világháló: http://genetics.bdtf.hu.)
----------HATCHER R. L., 1996, The Pre-Brundtland Comission Erea. Chapt. 2:3.3.Into the 20th Century. In: Nath et al., 1996, l. c.
----------NATH B., HENS L., DEVUYST D., 1996, Sustainable Development. European Centre for Pollution Research, London, The Free University of Brussels, UNESCO Paris. VUBPRESS, Brüxelles. Pg. 65.
----------NICHOLSON M., 1978, The New Environmental Age. Cambridge University Press, New York, NY, USA.
----------SZABÓ T. A., POZSIK L., 1989, 1990, A magyar genetika első tudományos emléke. Tudomány (a Scientific American magyar kiadása) 1989 dec. 45-48. Idem: A magyar genetika születése: Festetics Imre elgondolásai a beltenyésztésről és a "Természet Genetikai Törvényei"-ről. Természet Világa, 121, 2:50-56, 97-98.