DÉNES JÓZSEF

 

MIÉRT NEM LETTEK HORVÁTOK A MAGYARORSZÁGI SZLOVÉNEK?

 

--------------------A történeti Vas megye délnyugati része, a Mura vidéke napjainkban az önálló Szlovénia része. A régi Magyarországon ez a határszéli vidék volt az egyetlen szlovének által lakott terület. Középkori múltja számos kérdést tartogat számunkra.
--------------------A térség történeti kutatásának egyik legfontosabb területe a településtörténet tanulmányozása. A jellemzően aprófalvas vidék, helyenként elszórt házcsoportokból álló településeinek kialakulása, régmúltja érdekes kérdéseket vet föl. A magyarországi történeti földrajz nagy alapvetése, CSÁNKI Dezső szintézise volt az első, egészen a középkori kezdetekig visszanyúló feldolgozás. Csánki igyekezett az oklevelekben szereplő településneveket a ma létezőkkel azonosítani. Ennek során komoly nehézségekkel kellett szembenéznie. Sok olyan falunevet talált az okleveles forrásokban, amelyet nem tudott azonosítani. Ezek száma megközelíti a félszázat.
--------------------A környék 1500 előtti történeti topográfiáját nagy helyismerettel összeállító Ivan ZELKO ezen lokalizálási problémák több mint felét sikerrel megoldotta. Ő sem volt azonban képes sok konkrét azonosítási kérdést megválaszolni.
--------------------Amikor hozzákezdtünk a régi Vas megye középkori település- és birtoktörténete tanulmányozásához, óhatatlanul szembekerültünk a fenti nehézséggel. A MAKSAY Ferenc által közzétett, 1549-ből származó, falunkénti részletes birtokösszeírás elemzése során sikerült először minden települést egyértelműen azonosítanunk és a századunk elejének viszonyait tükröző községhatáros térképre rajzolnunk. Ezután vetődött fel a kérdés, vajon nem lehetne-e a siker reményében megkísérelni a korábbi időszakra nézvést is ugyanezt.
--------------------Erre a felsőlendvai uradalom 1365-ből és 1366-ból származó településfelsorolásai (D1.100105, 100109, Csánki 716-717.) mutatkoztak alkalmasnak. A különböző váruradalmak tartozékait általában nem összevissza, hanem földrajzi elhelyezkedésük szerint sorolták fel. Jó példa erre az 1549-ből származó összeírás, amikor az uradalom kerületeit alkotó falvakat ún. "bíróságonként" (judicatus) sorolták fel.
--------------------A Nagy Lajos magyar király adományleveleiben felsorolt települések hasonló falucsoportokat alkotnak. Noha az 1366-os oklevél valamivel teljesebb névsort tartalmaz, és megnevezi a felsőlendvai uradalom kerületeinek (districtus) neveit is, nem nehéz megállapítani, hogy ugyanazon birtoktömb ugyanazon falucsoportjairól van szó.
--------------------Az igazi meglepetés akkor ért bennünket, amikor kiderült, hogy a felsőlendvai uradalom területi kiterjedése lényegében nem változott. A XIV. századi diplomákban felsorolt falvak gyakorlatilag kivétel nélkül megfeleltethetők a ma is létezőkkel. Vagyis megállapíthatjuk, hogy a településszerkezet legkésőbb az Anjou-kor közepére véglegessé vált. Sok falu neve azonban megváltozott a kezdeti elnevezésekhez képest. Az a gyanúnk, hogy a régió más területein is gyakori XII-XIII. századi telepítésekkel állhatunk itt szemben.
--------------------Ennek kapcsán nem árt röviden összefoglalnunk, mit tudunk a környék koraközépkori múltjáról. Alaposan feltételezhető, hogy legkésőbb a VII. század elejétől szlávok, a mai délszlávok elődei élnek a területen. Erre leginkább korai, szláv eredetű helynevek (Dobra, Lendva stb.) utalnak. A magyar honfoglalást követően az Itáliába vezető útvonalak az Árpádok vezette törzsszövetség ellenőrzése alá kerültek. A 899-951 között rendszeresen ismétlődő magyar hadjáratok átvonulási terepe volt a mai Szlovénia területe is, amely teljes egészében a magyar törzsszövetség befolyása alá tartozhatott ekkoriban. Mivel maguk az itáliai királyok is a magyarok adófizető szövetségesei voltak, nehezen képzelhető el, hogy a köztes területeken élő szlávok ne lettek volna hasonlóan szoros kapcsolatban a honfoglaló magyarokkal. Ezt bizonyítja a nemrég a Dravinja menti, Ptuj és Celje közti Zbelovska Gorán, egy hegyi menedékvárban talált honfoglaló magyar szíjvég is. Ennek pontos mása a Duna-Tisza közén, Törtelen került elő. A honfoglalók mondáiban szereplő futó szarvast ábrázolja.
--------------------Arról sajnos keveset tudunk, hogy milyen sűrűségű régi helyi szláv lakosság élt területünkön. Intenzívebb magyar népi megtelepülésre csak az ún. Őrség területén került sor, ahol ma is magyarlakta falvak találhatók. Ennek ellenére az 1365-66-ban felsorolt nevek jó része magyar típusú. Mivel magyarázhatjuk ezt? --------------------Valószínűleg azzal, hogy a felsőlendvai uradalom magyar birtokosai magyar nyelvű birtokigazgatási apparátussal rendelkeztek, az új falvak telepítését más uradalmaikból hozott személyzettel szervezhették. Ezen személyek neveit őrzik a magyar -falva, -háza végződésű nevek előtagjai.
--------------------Mit tudunk az uradalom történetéről? II. Endre magyar király 1208-ban adományozta a későbbi uradalom területét Miklós vasi ispánnak, a Dárói család ősének. Ezt megelőzően királyi birtok lehetett. A Dáróiaktól 1275-ben került vétel révén a Gutkeled nemzetségből származó Felsőlendvai család birtokába. Utóbbiak kihalásukig, 1358-ig tartották kezükben. A király először Kont Miklós nádornak, majd egy birtokcserét követően, 1365-ben Szécsi Miklós bánnak adományozta. Ekkor és az 1366. évi birtokba iktatáskor keletkeztek az ismert felsorolások.
--------------------Az 1366-1549 között eltelt közel két évszázad során alig változott a felsőlendvai uradalom területe. Ami változás történt, könnyen megragadható. A dobrai uradalomhoz került át három falu: Banafalva (Bonisdorf), Vecsenhof (Ocinje) és Kramarfalva (Kramarovci). Cserében (?) hét kisebb falu a dobrai uradalomból a felsőlendvaiba került át: Sülinc (ulinci), Gyenavla (enavlje), Borecsa (Bore>a), Martinya (Martinje), Neradnóc (Neradnovci), Büdinc (Budinci) és Perbise (Ritkaháza). Négy falut a Nádasdiaktól kobzott el és adományozott a Felsőlendvát birtokló Szécsieknek Zsigmond király 1403-ban: Kerninc (Krnci), Bokrács (Bokra>i), Dolina (Dolina) és Monahovc (Koarovci). Az így kialakult nagybirtok lényegében változatlanul állt fenn a teljes feudális korban, egészen 1848-ig.
--------------------A felsőlendvai uradalom falvai tehát telepítésnek köszönhetően keletkeztek. Ezek után nem nehéz megfejtenünk azt sem, vajon mi okozhatta azt a különleges helyzetet, hogy noha a mai szlovén (vend) és a horvát (kajkav) nyelvek közti határ pontosan megfelel a történelmi magyar-horvát állam és az egykori német-római császárság határának, egy kis területen, a régi dobrai, felsőlendvai és alsólendvai váruradalmak területén mégis szlovéneket (vendeket) találunk. Ezek nyilván a német-római birodalom, Stájerország területéről, talán XIII. századi telepítés révén kerültek mai lakóhelyükre.
--------------------A telepítésre olyan időpontban került sor, amire már kifejlődtek a szlovén és a horvát nyelv közti különbségek. Tehát a magyar-német határ kialakulása után több száz évnek kellett eltelni. Mint az köztudott, ezek a szlovén és kajkav-horvát nyelvjárás közti eltérések nem túl jelentősek, és kialakulásuk nyilván arra vezethető vissza, hogy 1000 táján két különböző állam keretei közé kerültek a korábban lényegileg azonos nyelvet beszélő csoportok. Erre utal egyébként az is, hogy a magyarban a szlovének német eredetű "vend" elnevezése vált uralkodóvá, régi magyar "tót" nevük mellett, ami utóbbi persze általában jelölte Szlavónia, az egész Dráva-Száva-vidék szláv lakosságát. A valódi szláv eredetű helynevek egyike, Szölnök neve (ma Alsó- és Felsőszölnök) is gyanúnkat erősíti. Annak jelentése ugyanis, mint arra Kiss Lajos rámutatott: "áttelepülő".

IRODALOM

BÓNA István: A magyarok és Európa a 9-10. században. Budapest, 2000.
CSÁNKI Dezső: Magyarország történelmi földrajza a Hunyadiak korában. II. Budapest, 1894. (reprint: Bp., 1985.)
KISS Gábor-TÓTH Endre: A vasvári "Római sánc" és a "Katonák útja" időrendje és értelmezése (Adatok a korai magyar gyepűrendszer topográfiájához I.). Communicationes Archaeologicae Hungariae 1987. 101-137.
KISS Lajos: Földrajzi nevek etimológiai szótára I-II. Bp., 1988.4
Magyarország birtokviszonyai a 16. század közepén. 1-2. Szerk.: MAKSAY Ferenc. Budapest, 1990.
KOZAR-MUKIČ, Marija: Podatki o nacinu zivljenja prekmurskih Slovencev v 18. Stoljetju. In: Zbornik soboąkega muzeja 4 (1995) 77-89.
MEYER, Werner: Rodung, Burg und Herrschaft. In: Burgen aus Holz und Stein. Burgenkundliches Kolloquium in Basel, 1977. 43-80.
ZELKO, Ivan: Historična Topografija Slovenije I. Prekmurje do leta 1500. Murska Sobota, 1982.

 

FÜGGELÉK

A történeti Vas megye ma Szlovéniához tartozó települései (a sorszám a térkép jelmagyarázata):

 

1 Adrijanci Andorháza, Adriánc, Adrián
2 Andrejci Andorhegy, Andreic, Endrech
3 Bakovci Barkóc, Kis- és Nagybarkóc
4 Berkovci Berkeháza, Korong
5 Beznovci Buzahely, Stari Beznovci, Beznóc, Novi Beznovci, Borostyán, Újbeznóc, Szomolyánfalva
6 Bodonci Bodóhegy, Bodonc, Bodoninc
7 Bokrači Bokrács
8 Boreča Borháza, Borecsa, Burecsa
9 Borejci Borhida
10 Brezovci Vasnyíres, Brezóc, Barizilc, Brezenc
11 Budinci Bűdfalu, Büdinc
12 Cankova Vashidegkút, Vendhidegkút, Kaltenprun, Hidegkút
13 Čepinci Kerkafő, Csöpinc, Kereka superior
14 Černelavci Kisszombat, Csernelóc, Kisvescsice
15 Čikečka Vas Csekefa, Csekefalva
16 Dankovci Őrfalu, Dankóc, Donkolc
17 Dolič Völgyköz, Kétdolics, Keplevölgye, Luprechvölgye
18 Dolina Völgyes, Dolina
19 Dolnji Slaveči Alsócsalogány, Alsószlavecsa, Alsószalóca
20 Domajinci Dombalja, Domaninc, Domainc, Domonyarév
21 Domanjąevci Domonkosfa, Domonkusolc
22 Fikąinci Kismáriahavas, Füxlinc, Fulyifalva
23 Fokovci Úrdomb, Falkóc, Fakóc, Felsőlak
24 Gederovci Kőhida, Gederóc, Sztanehnafalva
25 Gerlinci Görhegy, Görlinc, Jurgelfalva
26 Gorica Halmosfő, Gurica, Gorica
27 Gornji Črnci Királyszék, Felsőcsernec, Korlátfalva
28 Gornji Petrovci Péterhegy, Petróc, Felsőpetróc
29 Gornji Slaveči Felsőcsalogány, Felsőszlavecsa, Felsőszalóca
30 Grad Felsőlendva, Gornja Lendava, Váraljafalu
31 Gradiąče Muravárhely, Gradistya, Gradicsa
32 Hodoą Őrihodos, Hodos
33 Ivanjąevci Alsójánosfa, Jánosóc, Ivanusóc
34 Ivanovci Alsószentbenedek, Ivanóc
35 Kančevci Felsőszentbenedek, Kancsóc, Szentbenedek
36 Korovci Károlyfa, Korosec, Grofenik
37 Koąarovci Kosárháza, Monahovc
38 Kovačevci Vaskovácsi, Kovasóc, Kovacsoc, Kovácsfalva
39 Kramarovci Határfalva, Szinnersdorf, Kramarfalva
40 Krajna Véghely, Szvetehnafalva
41 Kraąči Lendvakirályfa, Krasic, Szomorófalva
42 Krieľvci Tótkeresztúr, Keresztúr
43 Krnci Lendvakislak, Kernec, Kerninc
44 Krog Korong
45 Krplivnik Kapornak, Kapornok
46 Kruplivnik Vaskorpád, Kroplivnik, Koprinik, Nedelkóc
47 Kukeč Újkökényes, Kükecs, Kicsevölgye, Csecsidolja
48 Kupąinci Murahalmos, Kupsinc, Kopsinc
49 Kuątanovci Gesztenyés, Kustanóc
50 Kuzma Kuzma, Szalóca, Szentkozmadamján
51 Lemerje Lehomér, Lihomér, Szkledra
52 Lončarevci Gerőháza, Gerencseróc, Gerencsér
53 Lucova Lakháza, Lucsov, Licsov
54 Lukačevci Lukácsfa, Lukasóc
55 Mačkovci Mátyásdomb, Macskóc, Muskovc, Györgyfalva, Jurinóc
56 Mali Dolenci Kisdolány, Kisdolinc
57 Markiąavci Márkusháza, Markusóc
58 Markovci Marokrét, Markóc, Kereka inferior
59 Martjanci Mártonhely, Martyánc, Szentmárton
60 Martinje Magasfok, Martinya, Martinye
61 Matjaąevci Szentmátyás, Matyasóc, Mátyásfalva
62 Mlajtinci Kismálnás, Mladetinc, Sulyukfalva
63 Moravci Alsómarác, Tótmarác, Devecserháza, Peszkfalva, Moróc
64 Moąčanci Musznya
65 Motovilci Mottolyád, Motovilec, Újszalóca
66 Murska Sobota Muraszombat
67 Murski Črnci Muracsermely, Muracsernec, Kiscsernec, Németfalu
68 Murski Petrovci Murapetróc, Petrolc
69 Nemčavci Lendvanemesd, Nemsóc, Nemti, Nempti
70 Neradnovci Nádorfa, Neradnóc
71 Norąinci Újtölgyes, Norsinc
72 Nuskova Dióslak, Nuszkova, Noszikfalva
73 Ocinje Gedőudvar, Guitzenhof, Vecsenhof, Verzenhof
74 Otovci Ottóháza, Ottóc, Pecsnaróc
75 Panovci Úriszék, Pananóc, Panolc
76 Pečarovci Szentsebestyén, Pecsaróc, Picsoróc
77 Pertoča Perestó, Pertócsa, Valsefalva, Györgyfiamiklósfalva, Geszlófalva, Perdoltfalva
78 Peskovci Petőfa, Peszkóc
79 Petanjci Szécsénykút, Petánc, Petenegy
80 Polana Vaspolony, Polona, Palina
81 Pordaąinci Kisfalu, Pordasinc
82 Poznanovci Pálhegy, Poznanóc, Fejérivánháza/falva
83 Predanovci Rónafő, Predanóc
84 Prosečka Vas Kölesvölgy, Krizsánháza/falva
85 Prosenjakovci Pártosfalva, Prosznyákfa, Prosznyákfalva
86 Puconci Battyánd, Pucinc, Monakfalva
87 Puľevci Pálmafa, Pusóc, Vész
88 Radovci Radófa, Radóc, Ládafalva, Rodohóc
89 Rakičan Battyánfalva, Rakicsán, Reketye
90 Rankovci Ferenclak, Frankóc, Herinkolc, Hankóc
91 Ratkovci Rátkalak, Ratkóc
92 Rogaąovci Szarvaslak, Rogasóc, Miklósfalva, Peszkfalva
93 Ropoča Rétállás, Radován/Rupertfalva, Rupletfalva
94 ©alamenci Salamon, Salamonc, Solomonc
95 ©alovci Sal
96 Satahovci Muraszentes, Szvetahóc, Zetekolc, Szvetehóc
97 Sebeborci Szentbibor, Szembiborc, Szebeborc
98 Selo Nagytótlak, Lakszentmiklós, Lak
99 Serdica Seregháza, Szerdica, Szaldinhof
100 Skakovci Szécsényfa, Szkakóc, Kupretfalva
101 Sodiąinci Birószék, Szodesinc, Szudisinc
102 Sotina Hegyszoros, Szottina, Vidonyafalva, Zsucseszka
103 Sredąčie Kisszerdahely, Tótszerdahely, Szerdahely
104 Stanjevci Kerkaszabadhegy, Sztanóc, Sztanic
105 Strukovci Sürüház, Alsósztrukóc, Felsősztrukóc, Sztrikolc, Sztripkóc
106 ©ulinci Sándorvölgy, Süllinc
107 Sveti Jurij Vizlendva, Tótszentgyörgy, Sztrohonafalva, Jakabfalva
108 Teąanovci Mezővár, Tessanóc, Szárazhegy, Tissanóc
109 Tiąina Csendlak, Tissina
110 Topolovci Jegenyés, Topolóc, Mártonfalva
111 Trdkova Magasfok, Türke, Trekvölgye
112 Tropovci Murafüzes, Tropóc
113 Vadarci Tiborfa, Tivadarc, Tivadarfalva, Tivodorc
114 Vanča Vas Ivánfalva, Vancsevec, Váncsafalva, Ivancsavc, Iváncsafalva
115 Vaneča Vaslak, Vanecsa
116 Večeslavci Vasvecsés, Vecseszlófalva, Arnoldfiamiklósfalva
117 Veliki Dolenci Nagydolány, Hodosfőszentmiklós
118 Vesčica Falud, Veszcsica, Nagyvescsica
119 Vidonci Vidorlak, Vidonc, Bükkalja
120 Vučja Gomila Zsidahegy, Bükkalja
121 ®enavlje Gyanafa, Gyanavla, Gyanon
122 Zenkovci Zoltánháza, Zdenkolc, Zekochnece

A településnevek XX. századi magyar alakjai szerint:

19 Alsócsalogány Dolnji Slaveči, Alsószlavecsa, Alsószalóca
33 Alsójánosfa Ivanjąevci, Jánosóc, Ivanusóc
63 Alsómarác Moravci, Tótmarác, Devecserháza, Peszkfalva
34 Alsószentbenedek Ivanovci, Ivanóc
1 Andorháza Adrijanci, Adriánc, Adrián
2 Andorhegy Andrejci, Andreic, Andreic
3 Barkóc Bakovci, Kis- és Nagybarkóc
86 Battyánd Puconci, Pucinc, Monakfalva
89 Battyánfalva Rakičan, Rakicsán, Reketye
4 Berkeháza Berkovci, Korong
101 Birószék Sodiąinci, Szodesinc
6 Bodóhegy Bodonci, Bodonc, Bodoninc
7 Bokrács Bokrači
8 Borháza Boreca, Borecsa, Burecsa
9 Borhida Borejci
5 Borostyán Beznovci, Novi Beznovci, Újbeznóc
5 Buzahely Beznovci, Stari Beznovci, Óbeznóc
11 Bűdfalu Budinci, Büdinc
15 Csekefa Čikečka Vas
109 Csendlak Tiąina, Tissina, Tamásfalva
72 Dióslak Nuskova, Nuszkova, Noszikfalva
20 Dombalja Domajinci, Domainc, Domonyarév
21 Domonkosfa Domanjąevci, Domonkusolc
118 Falud Veąčica, Veszcsica, Nagyveszcsica
29 Felsőcsalogány Gornji Slaveči, Felsőszlavecsa, Felsőszalóca
30 Felsőlendva Grad, Gornja Lendava, Váraljafalu
35 Felsőszentbenedek Kancevci, Kancsóc, Belenug, Szentbenedek
90 Ferenclak Rankovci, Frankóc, Herinkolc, Hankóc
73 Gedőudvar Ocinje, Guitzenhof, Vecsenhof, Verzenhof
52 Gerőháza Lončarevci, Gerencseróc, Gerencsér
49 Gesztenyés Kuątanovci, Kustanóc
25 Görhegy Gerlinci, Görlinc, Jurgelfalva
121 Gyanafa ®enavlje, Gyanavla, Gyanon
26 Halmosfő Gorica
39 Határfalva Kramarovci, Szinnersdorf, Sindransdorf, Kramarfalva
102 Hegyszoros Sotina, Szottina, Vidonyafalva, Zsucseszka
114 Ivánfalva Vanča Vas, Vancsevec, Ivancsavec, Iváncsafalva
110 Jegenyés Topolovci, Topolóc, Mártonfalva
45 Kapornak Krplivnik, Kapornok
36 Károlyfa Korovci, Korosec, Grofenik
13 Kerkafő Čepinci, Csöpinc, Kereka superior
104 Kerkaszabadhegy Stanjevci, Sztanóc, Sztanic
27 Királyszék Gornji Črnci, Felsőcsernec, Korlátfalva
56 Kisdolány Mali Dolenci, Kisdolinc
81 Kisfalu Pordaąinci, Pordasinc
62 Kismálnás Mlajtinci, Mladetinc, Sulyukfalva
22 Kismáriahavas Fikąinci, Füxlinc, Fulyifalva
103 Kisszerdahely Srediąče, Tótszerdahely
14 Kisszombat Černelavci, Csernelóc, Csarnalóc, Kisvescsice
24 Kőhida Gederovci, Gederóc, Sztanehnafalva
44 Korong Krog
37 Kosárháza Koąarovci, Monahovc, Monasovc
84 Kölesvölgy Prosečka Vas, Krizsánfalva/háza
50 Kuzma Kuzma, Szentkozmadamján, Szalóca
53 Lakháza Lucova, Lucsov
51 Lehomér Lemerje, Lihomér, Szkledra
41 Lendvakirályfa Kraąči, Krasic, Szomorófalva
43 Lendvakislak Krnci, Kernec, Kerninc
69 Lendvanemesd Nemčavci, Nemsóc, Nemti
54 Lukácsfa Lukacevci, Lukasóc
60, 111 Magasfok Trdkova, Martinje, Türke, Martinya, Trekvölgye
57 Márkusháza Markiąavci, Markusóc
58 Marokrét Markovci, Markóc, Kereka inferior
59 Mártonhely Martjanci, Martyánc, Szentmárton
55 Mátyásdomb Mačkovci, Macskóc, Muskovc, Györgyfalva, Jurinóc
108 Mezővár Teąanovci, Tessanóc, Szárazhegy, Krizsanóc, Negoninc, Devecserfalva
65 Mottolyád Motovilci, Motovilec, Újszalóca
67 Muracsermely Murski Črnci, Muracsernec, Kiscsernec, Németfalu
112 Murafüzes Tropovci, Tropóc
48 Murahalmos Kupąinci, Kupsinc
68 Murapetróc Murski Petrovci, Petrusteleke
96 Muraszentes Satahovci, Szvetahóc, Zetekolc
66 Muraszombat Murska Sobota, Belmura
31 Muravárhely Gradiąče, Gradistya, Gradicsa
64 Musznya Moąčanci
70 Nádorfa Neradnovci, Neradnóc
117 Nagydolány Veliki Dolenci, Hodosfőszentmiklós
98 Nagytótlak Selo, Lak, Habronok, Kapronok, Gáspárháza, Tamásháza
74 Ottóháza Otovci, Ottóc, Pecsnaróc
16 Őrfalu Dankovci, Dankóc
32 Őrihodos Hodoą
82 Pálhegy Poznanovci, Poznanóc, Fejérivánháza/falva
87 Pálmafa Puľevci, Pusóc, Vész
85 Pártosfalva Prosenjakovci, Prosznyákfa
77 Perestó Pertoča, Pertócsa, Valsefalva, Geszlófalva, Györgyfiamiklósfalva, Perdoltfalva
28 Péterhegy Gornji Petrovci, Felsőpetróc
78 Petőfa Peskovci, Peszkóc
88 Radófa Radovci, Radóc, Rodohóc, Ládafalva
91 Rátkalak Ratkovci, Ratkóc
93 Rétállás Ropoča, Radovánfalva, Rupertfalva, Luprichfalva
83 Rónafő Predanovci, Predanóc
95 Sal ©alovci
94 Salamon ©alamenci, Salamonc
106 Sándorvölgy ©ulinci, Süllinc
99 Seregháza Serdica, Szerdica, Szaldinhof
105 Sürüház Strukovci, Alsósztrukóc, Felsősztrukóc, Sztrikolc, Sztripkóc
92 Szarvaslak Rogaąovci, Rogasóc, Miklósfalva, Peszkfalva, Peszkva
100 Szécsényfa Skakovci, Szkakóc, Kupretfalva, Polánc
79 Szécsénykút Petanjci, Petánc
97 Szentbibor Sebeborci, Szembiborc, Szebeborc
61 Szentmátyás Matjaąevci, Matyasóc, Mátyásfalva
76 Szentsebestyén Pecarovci, Pecsaróc, Pincsoróc, Picsoróc
113 Tiborfa Vadarci, Tivadarc, Tivadarfalva
42 Tótkeresztúr Kriľevci
47 Újkökényes Kukeč, Kükecs, Kicsevölgy, Kusecvölgye
71 Újtölgyes Norąinci, Norsinc
23 Úrdomb Fokovci, Falkóc, Felsőlak
75 Úriszék Panovci, Pananóc, Panóc
12 Vashidegkút Cankova, Vendhidegkút, Kaltenprunn
46 Vaskorpád Kruplivnik, Kroplivnik, Koprinik, Nedelkóc
38 Vaskovácsi Kovačevci, Kovasóc, Kovacsoc, Kovácsfalva
115 Vaslak Vaneča, Vanecsa
10 Vasnyíres Brezovci, Brezóc, Brezenc
80 Vaspolony Polana, Polona, Palina
116 Vasvecsés Večeslavci, Vecseszlófalva, Arnoldfiamiklósfalva
40 Véghely Krajna, Szvetehnafalva
119 Vidorlak Vidonci, Vidonc, Bükkalja
107 Vizlendva Sveti Jurij, Tótszentgyörgy, Jakabfalva, Sztrohonafalva
18 Völgyes Dolina
17 Völgyköz Dolič, Kétdolics, Keplevölgye, Lupretvölgye
122 Zoltánháza Zenkovci, Zdenkolc
120 Zsidahegy Vučja Gomila, Zsidahegy, Obrancskóc, Abrancsukolc, Bükkalja